MIJNBURGERBERAAD®
  • Home
  • Wat = Burgerberaad
    • Video's Burgerberaad
    • Achtergrond informatie
    • NRC Opinie
    • Onderwerpen Burgerberaad
    • Handboek Burgerberaad
  • Journaal
  • Dashboard gemeenten
    • Schagen & Burgerberaad
    • Politieke partijen Schagen
    • Help de Gemeenteraad 23/11/22
    • Zeist
    • Amsterdam
    • Zwolle
    • Wooncoalitie Zaanstreek-Waterland
    • Haarlem
    • Burgerberaad actie's Gemeenten
  • Persberichten
  • Netwerk + ICT
  • Keuzewijzer E-tools
  • Publicaties / boeken
  • Wie = Pleitbezorger
  • Contact
  • AVG

Actualiteit

(het mediadieet)  

Leeswijzer: Berichten worden chronologisch geplaatst op datum met de meest recente in actuele scherm. Voor eerder berichten ....scrollen.
Picture
Twello, 29-1-23

Jan Terlouw over de wolf: 'Bang voor dode schapen in mijn wei'

Schrijver en oud-commissaris van de Koningin in Gelderland, Jan Terlouw, twijfelt of het een goed idee was om de wolf terug te laten keren op de Veluwe. Dat zegt hij in het programma Ridders van Gelre op Omroep Gelderland. De 91-jarige Terlouw woont op een landgoed aan de rand van de Veluwe en daar komt de wolf ook dichtbij.
​
​Bron: Omroep Gelderland
Almere, 29-1-23

Participatie als ‘burgerberaad’ in Haven in de praktijk

In Haven is een participatietraject met Havenadviseurs gestart waarin bewoners over de ontwikkeling van het stadsdeel meedenken. Bij loting zijn er uiteindelijk 18 inwoners geselecteerd die aan het Havenverbond en de gemeenteraad gaan adviseren over de omgevingsplannen van Haven. “Inwoners worden zo direct meegenomen bij de plannen”, zegt Anneke Schepers, communicatie- en participatie-adviseur van Havenhart en de gemeente.

Bron: Almere deze week  Lees meer> 
Picture
Picture
Deventer, 28-1-23

Deventer Burgerberaad: inwoners denken mee over oplossing maatschappelijke problemen
​

Deventer krijgt een Burgerberaad. Daarin gaan een groep inwoners samen met de gemeente meedenken over de oplossing van grote, ingewikkelde maatschappelijke problemen. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd. Het voorstel komt onder meer van de raadsfractie van de PvdA, die 'de denkkracht van de Deventer samenleving wil gebruiken bij het maken van een goed gemeentebeleid'.

Bron: RTV Oost   lees meer > 
Schagen, 26 januari 2023 

Burgerberaad in Schagen

In Schagen is de werkgroep Bestuurlijke vernieuwing actief. Deze bestaat uit drie raadsleden. Daarnaast is er een klankbordgroep met een vertegenwoordiger uit iedere fractie. Om een beeld te krijgen wat verstaan wordt onder bestuurlijke vernieuwing is op 23 november 2022 een beeldvormende avond gehouden voor raadsleden en betrokken inwoners. Deze avond hielden Joop Hofman van bureau Rodewouw en Hans Westrik van mijnburgerberaad.nl een presentatie. De werkgroep heeft daarna besloten om het idee van een burgerberaad verder te gaan uitwerken. We hebben gekeken wie ons daarbij kan helpen. We hebben daarbij kritisch gekeken naar de filosofie van de aanbieders. Er moet een ideologie van afspatten. Er zijn uiteindelijk twee organisaties gevraagd om een plan voor een burgerberaad in te dienen. Deze plannen worden binnenkort voorgelegd aan de werk- en klankbordgroep. De plannen gaan over het kiezen van een onderwerp voor het burgerberaad en het uitvoeren van het burgerberaad. De bedoeling is om in 2023 een burgerberaad in Schagen te houden.
​
Bron: Griffie Schagen 
​
Picture
Picture
Picture
Brummen, 25-1-23

Zo moeten Brummenaren meer invloed krijgen in de politiek: ‘Vertrouwen heeft afgelopen jaren deuk opgelopen’

De aanleg van zonneparken, het opvangen van vluchtelingen, woningbouw. Thema’s waar inwoners uiteenlopende meningen over hebben, maar waarover ze vaak niet mee kunnen beslissen. De dorpsraad van Brummen wil daar verandering in brengen door middel van een nieuw initiatief. ,,Het is niet de bedoeling om het democratisch proces de nek om te draaien.”

​Bron: AD Brummen  Lees meer > 
Zeeland, 19-1-23 

Gonnie uit Kapelle kreeg de verkeerde Jan mee uit de zorginstelling en doet daarom mee aan het burgerberaad

 
Gonnie Almekinder (75) uit Kapelle kan als geen ander meepraten over de zorg. Ze werkte als verpleegster in het oude Sint Joanna ziekenhuis in Goes en staat al jaren als mantelzorger van verschillende familieleden aan de andere kant van de zorg. Ze twijfelde dan ook geen moment toen de uitnodiging voor het Burgerberaad Zorg Zeeland op haar mat viel.

Bron: Omroep Zeeland   lees meer> 
Picture
Picture
Zeeland, 18-1-2023

Zeeuwen gezocht: wie wil meedenken over de zorg?

 
Bij 10.000 Zeeuwen viel de uitnodiging de afgelopen dagen op de deurmat. 'Beste inwoners van Zeeland, Gefeliciteerd! Je bent ingeloot voor het Burgerberaad Zorg Zeeland.' De aanhef klinkt als een reclamebrief, maar is een serieuze uitnodiging voor een unieke gebeurtenis.
Bron: Zeeland zorg . Lees meer> 
.
Haarlem, 19-1-23.

Voorlopig resultaat beraadslaging (nog) geen onderwerp keuze voor een Burgerberaad. 

De stuurgroep komt gehoord hebbende de commissieleden met een nieuw voorstel.

Een videoverslag van de commissie vergadering treft u  aan op de gemeentelijke website  Klik hier 

Bron: Gemeente Haarlem. 
Picture
Picture
Assen, 19-1-23

Burgerberaad Drenthe 'noodzakelijk' maar nog lang niet zeker

Een referendum wilde Provinciale Staten niet, maar een nieuwe manier om inwoners van Drenthe beter een stem te geven bij belangrijke zaken moest er wel komen. En de steeds kleiner wordende groep mensen die naar de stembus gaat, leidt in toenemende mate voor bezorgdheid bij politici. "Hoe gedragen zijn onze besluiten nog." Om het nog maar niet te hebben over inwoners die de politiek en overheid compleet de rug toe hebben gekeerd.

Bron: RTV Drenthe   Lees meer 
Assen, 17-1-23

Na loting mag je meepraten met het provinciebestuur. Roy Pruisscher uit Emmen heeft grote plannen voor burgerberaad

Meepraten over zaken als het plattelandsbeleid of de N34? Het bestuur van Drenthe werkt aan plannen om inwoners hierbij te betrekken via een zogenoemd Burgerberaad.
De opkomst bij de provinciale verkiezingen valt tegen en nog maar weinig mensen zijn lid van een politieke partij. De onvrede over ‘de politiek’ is bij menigeen groot. Daarom bestaan er grote zorgen bij het Drents Parlement (Provinciale Staten) of de leden ervan nog wel een goede afspiegeling vormen van de inwoners. Een werkgroep onder leiding van Roy Pruisscher (ChristenUnie) werkt aan plannen om dit te verbeteren.

Bron: Dagblad van net Noorden. Lees meer 


Picture
Picture
Hilversum, 16-1-23     Sven Op1  (radio)

Interview van Sven met Jolanda Sap over Burgerberaden 

Bron NPO1 
Almelo, 15-1-23

Over politiek gekissebis, burgerberaad en die andere Almelose missie in 2023

NIEUWSUPDATE ALMELO - De kerstbomen zijn de deur uit. Het vuurwerk heeft zijn verwoestende werk weer gedaan. Fietspaden worden als vanouds gedomineerd door scholieren die zich door weer en wind worstelen. Het nieuwe nieuwsjaar in Almelo komt langzaam op gang.

Bron: Tubantia  

Picture
Picture
Drechtsteden, 14-1-23

Inwoners van Zuid-Holland gaan in de G1000Zuid-Holland in gesprek over de toekomst van hun provincie


Van januari tot maart 2023 organiseert stichting G1000.nu het Burgerberaad G1000Zuid-Holland. G1000.nu is door de Provincie Zuid-Holland, op initiatief van de Provinciale Staten, verzocht om dit Burgerberaad te organiseren. Tijdens een Burgerberaad gaat een groep door loting geselecteerde inwoners aan de slag met actuele maatschappelijke vraagstukken.

Bron: Zwijndrecht.net  Lees meer > 

Haarlem, 13-1-2023

Voorstel pilot burgerberaad

De commissie bestuur van de gemeente Haarlem komt op 19 januari 2023 bijeen. De Raadsstuurgroep Burgerberaad vraagt de commissie om een onderwerpkeuze te maken voor de pilot burgerberaad. De stuurgroep heeft drie concept onderwerpen uitgewerkt. 

a) Kan het burgerberaad, bestaande uit een representatieve groep bewoners van Haarlem, een oplossing geven voor de wijze waarop de gemeente Haarlem de gezondheid van de 
bewoners kan (helpen) verbeteren?

b) Wat kan de gemeente doen om Haarlemse burgers en bedrijven te stimuleren en in staat te stellen om hun CO2 uitstoot maximaal omlaag te krijgen?

c) Hoe kan de gemeente de positie van jongeren op de woningmarkt verbeteren?

Bron: Gemeente Haarlem. Lees meer> 
Picture
Picture
Picture
Picture
Almelo, 12 -1-23

​Walter Wittkamp van de stichting Agora Europa

lichtte tijdens het politiek beraad van dinsdag 10 januari de verschillende vormen van een burgerberaad toe. Uitgangspunt daarbij is de burgers meer te betrekken bij de democratische besluitvorming.

Instrument
De aanleiding tot dit onderwerp op de agenda is dat een aantal inwoners, onder wie bijvoorbeeld Yvonne Denissen en Ico Jongerden, op zoek is naar instrumenten om (meer) betrokken te worden bij de democratische besluitvorming. In verschillende Overijsselse steden zijn hier experimenten mee geweest. Denk aan de Stadsdialoog in Zwolle over armoede en in Enschede over vuurwerk.

Een burgerberaad vraagt vertrouwen in de collectieve wijsheid van inwoners en dus een andere rol en houding van het gemeentebestuur. De raad wordt gevraagd zich uit te spreken over de toegevoegde waarde van de inzet van dit soort instrumenten bij actuele thema’s.

Wie meer wil weten over een burgerberaad: klik hier of op www.mijnburgerberaad.nl/.
 
Bron: AAVisie
 Almelo, 11-1-23 

Almelose gemeenteraad heeft geen trek in burgerberaad: ‘Dit kunnen wij prima zelf’

Hoe kan de afstand tussen gemeentebestuur en burgers worden verkleind? Raadsleden vragen het zich altijd af als de opkomst bij lokale verkiezingen weer eens tegenvalt. Als antwoord overwegen steeds meer gemeenten een soort burgerberaad. Dinsdag sprak de Almelose politiek voor het eerst over dit fenomeen. Conclusie: draagvlak ontbreekt.

Bron:Tubantia   Terugzien videoregistratie  klik hier 
Picture
Picture
Almelo, 10-1-23,

Burger meer betrekken bij besluitvorming 

Walter Witkamp van de stichting Agora Europa licht tijdens het politiek beraad van dinsdag 10 januari de verschillende vormen van een burgerberaad toe. Uitgangspunt daarbij is de burgers meer te betrekken bij de democratische besluitvorming.

Bron: AAvisie  lees meer > 
Purmerend, 6-1-23

Eric Knibbe (CDA): “De oplossing ligt niet in een fusie met een groen-landelijke gemeente maar met Purmerend”
 
In de volgende podcast over de bestuurlijke toekomst van Landsmeer spreken Adrie van Erp en Jan Kok met Eric Knibbe, fractievoorzitter CDA en student bestuurskunde. In de laatste rol schrijft Eric Knibbe een scriptie die terugkijkt op een proces dat nu al tien jaar duurt, met name voor wat betreft het onderwerp burgerparticipatie. Vervolgens werpt hij de vraag op: hoe moet het daarmee verder? Is een nieuwe vorm van burgerberaad wellicht een optie?

Lees meer > 
Picture
Picture
 Kruiningen/Kapelle, 6-1-23 

Meedenken over de zorg in Zeeland: het kan tijdens het Burgerberaad

KRUININGEN/KAPELLE - Op 11 februari 2023 start het Burgerberaad Zorg Zeeland. Tijdens het Burgerberaad Zorg Zeeland denken ambtenaren en politici en professionals in zorg, welzijn en onderwijs samen met inwoners na over de vraag: Hoe organiseren we samen de zorg in Zeeland?

Lees meer>    
Rotterdam, 6-1-23 

Dit jaar gaat het jaar van Zuid worden: Wethouder Tim Versnel over NPRZ, het burgerberaad én de Zomer op Zuid

Rotterdam - Een half jaar is Tim Versnel nu ‘wethouder Zuid’. En omdat 2023 het jaar van Zuid gaat worden, vertelt hij op deze plek hoe het gaat en wat hij van plan is. We moeten veel positiever zijn over Zuid, bewoners moeten duidelijker ervaren wat de overheid voor ze doet én er komt een feestelijke zomer aan.

Bron:  de Havenloods Lees meer> 


Picture
Picture
Zeeland 5-1-23,

Meld je aan voor het Burgerberaad Zorg Zeeland

Laat horen hoe jij denkt over de zorg in Zeeland en jouw gezondheid. Dit kan door je aan te melden voor het Burgerberaad Zorg Zeeland. Jouw deelname is belangrijk om plannen te maken die echt passen bij de behoeften van de Zeeuwen. Zo houden we Zeeland samen gezond.

Bron: Gemeente Terneuzen. Lees meer > 
Schevenigen, 5-10-23

Gemeenteraad krijgt advies van eerste burgerberaad

Eind december bracht het burgerberaad Statenkwartier hun eindrapport naar de gemeenteraad met daarin 23 adviezen over maatregelen om klimaatverandering in hun wijk op te vangen. Een door (gewogen) loting geselecteerde groep inwoners Statenkwartier besprak de problematiek waarna adviezen werden opgesteld. Het is nu aan de raad om zich uit te spreken over de adviezen.

Bron: De Scheveninger. Lees meer >

Picture
Picture
Schagen, 31-12-22

De gemeente Schagen houdt geld over door niets te doen.

​Gebeurt elk jaar en dat is vaak de reden dat de gemeente bijna altijd haar jaarrekeningen kan afsluiten met miljoenen euro positief. Ze voert veel minder uit dan ze van plan was. Traagheid is meestal de oorzaak. Of haar ambitie is veel te hoog.

Passage:  "Het zou dit jaar moeten gebeuren:  het oprichten van het Burgerberaad. Hiervoor heeft de coalitie een structureel budget beschikbaar gesteld van 50 duizend euro "

Bron: Noordkop Centraal  Lees meer > 

Den Haag, 23-12-22 

Vandaag brengt het Burgerberaad Statenkwartier hun eindrapport naar de gemeenteraad met daarin 23 adviezen over maatregelen om klimaatverandering in hun wijk op te vangen. Ze zijn daarmee het eerste Burgerberaad dat hun advies klaar heeft.

Een door loting geselecteerde groep inwoners uit Laakkwartier & Spoorwijk en het Statenkwartier besprak de afgelopen maanden de problematiek waarna adviezen werden opgesteld. Het is nu aan de gemeenteraad om zich uit te spreken over die adviezen.

Bron:  Voorburgs Dagblad. Lees meer> 
Picture
Picture
De Bilt, 23-12-22

Kerstwens van het college

In 2023 gaan we mooie dingen doen. Samen met u kijken we onder andere naar de toekomst in de Omgevingsvisie: hoe ontwikkelt De Bilt zich de komende jaren? We openen de deuren van Jagtlust en samen met u bepalen we hoe we het gebouw kunnen inzetten voor ons allemaal. We hebben extra oog voor onze schoolgebouwen en het onderwijs van onze kinderen én onze Oekraïense gasten. We werken aan het verduurzamen en aardgasvrij maken van Brandenburg West in Bilthoven.

Bron; Website Gemeente. Lees meer> 
Frankrijk, 22-12-22 

Frankrijk in debat over euthanasie, 'sprake van onmenselijke situaties'
In Frankrijk gaat een speciale burgerraad de regering adviseren over het al dan niet toestaan van euthanasie. De raad is deze maand aan zijn werkzaamheden begonnen. Die gaan ruim drie maanden duren. In maart moet er een eindrapport met advies op tafel liggen.

De burgerraad, voluit 'Convention Citoyenne sur la Fin de Vie', bestaat uit 185 willekeurig gekozen Fransen.

Bron: NOS  lees meer>
Picture
Picture
Zeeland, 22-12-22 

Wat is het Burgerberaad Zorg Zeeland?

Als een gemeente of de overheid een oplossing moet vinden voor een moeilijk probleem, kunnen ze de hulp vragen van inwoners. De zorg is zo’n moeilijk probleem.

Het Burgerberaad Zorg Zeeland zijn bijeenkomsten waarbij Zeeuwse inwoners de Zeeuwse gemeenten helpen om oplossingen te bedenken. Ook de Provincie Zeeland, zorgverzekeraar CZ en veel organisaties in de zorg en het onderwijs doen mee. Tijdens het Burgerberaad Zorg Zeeland denken inwoners na over de vraag: Hoe organiseren we samen de zorg in Zeeland?

Bron: Denk Mee Zorg Zeeland      Lees meer> 
Schagen, 21-12-22 

Deze kortste dag van het jaar is het scharnierpunt in de seizoenen 

Reden om terug te blikken en zeker vooruit te blikken op de ontwikkelingen van Burgerberaad in Nederland en dan met name de website MijnBurgerberaad.  Ook reden de ambities voor het volgend jaar te benoemen, de optimalisatie (layout) van de website “MijnBurgerberaad”  naar een interactief digitaal communicatie middel om ontwikkelingen te duiden en te stimuleren in Nederland. De borging en continuïteit van de website en gelet op de forse toename van de aantallen bezoekers, 
Alle reden op het nieuwe jaar met de woorden van Eva Rovers in te luiden met: “Nu is het aan ons “ !
  
Picture
Picture
Arnhem, 21-12-22

Burgerberaad: geen vrijblijvend klimaatbeleid, meer informatie én zorgvuldiger

Het eerste Burgerberaad klimaat in Gelderland is volbracht: het burgerberaad kwam voor de laatste keer bij elkaar. Er werd gestemd over 43 deeladviezen die de afgelopen maanden zijn opgesteld. Het definitieve adviesrapport wordt nu opgemaakt.

Quote uit rapport:  Waardering voor Burgerberaad
De deelnemers aan het burgerberaad gaven een waarderingscijfer van 7,7 voor de laatste dag. een mooi rapportcijfer.
​
Bron: Prov. Gelderland Lees meer> 
Zeeland, 16-12-22.

West-Zeeuws-Vlamingen laten meepraten over duurzaamheid via een burgerberaad? ‘Wie heeft daar zin in?’

Zoals zoveel gemeenten is Sluis bezig een plan rond duurzaamheid te schrijven. Het college van burgemeester en wethouders wil inwoners daar actief bij betrekken door een zogenoemd burgerberaad op te richten. Maar veel partijen zitten daar niet één, twee, drie op te wachten.

​Bron: PZC. Lees meer
Picture
Picture
Groningen, 14-12-22

Zijn burgerberaden riskant? Een beetje lef gevraagd graag! | opinie

De provinciale ChristenUnie noemde werken met burgerberaden ‘een riskant plan dat de democratie uitholt’. Marc Jager en Klaas Jan Noorman hopen juist dat de Provinciale Staten het voorstel om te gaan werken met burgerraden aanneemt.
Zijn burgerberaden riskant? Een beetje lef gevraagd graag! 
Volgens de provinciale ChristenUnie is werken met burgerberaden ‘een riskant plan dat de democratie uitholt’ zo stond gisteren in deze krant. Bij Marc Jager en Klaas Jan Noormanschoot schoot een stukje brood in het verkeerde keelgat toen ze die opvatting lazen.

​Bron Dagblad van het Noorden Lees meer> 
Groningen, 13-12-22, 
​
Een burgerberaad is een nobel streven, maar de Groninger schiet er niets mee op | opinie

Komende woensdag bespreken de Provinciale Staten van Groningen het plan om te experimenteren met burgerberaden. Margriet Donker-van der Vinne is hiertegen. Volgens haar verrommelen experimenten met democratie ons openbaar bestuur. L

Bron: Dagblad van het Noorden. Lees meer>


Picture
Picture

​Maastricht, 12-12-22

Maastricht experimenteert met democratie via loting: een burgerberaad uit een dwarsdoorsnede van de inwoners

De gemeente Maastricht had op 6 december 2022  het burgerberaad op de agenda staan.  Walter Witkamp gaf zijn visie op deze vorm van bestuurlijke vernieuwing. Zijn video presentatie treft u aan op de gemeentelijke website. 

Bron: de Limburger Lees meer >  
Zwolle, 9-12-22

Verslag: debat gemeenteraad Zwolle over burgerberaad


De discussie ontspon zich er vooral over dat het proces van het burgerberaad goed moet zijn. Dat houdt in dat er rekening mee moet worden gehouden met hoe de loting plaatsvindt. Niet iedereen kan of wil meedoen en een groep van 100 mensen, waarmee zal worden gewerkt, is niet persé representatief. Ook staat in de huidige nota niet genoeg over hoe de evaluatie plaatsvindt. Werkt het burgerberaad wel of niet, is daarbij de vraag. 

Bron: De Stadszender Zwolle. Lees meer> 
Picture
Picture
Den Haag, 9-12-22,

Verhalenreeks Gelders Burgerberaad Klimaat en de reguliere democratie

Praktijkverhaal
De provincie Gelderland vernieuwt in 2023 haar Klimaatplan en wil daar de inwoners bij betrekken. Daartoe organiseert de provincie een burgerberaad, bestaande uit een burgerpanel, dat in de zomer van 2022 plaatsvond, en een burgerforum (najaar 2022). NP RES volgt het burgerforum, waarbij we onder andere vanuit verschillende perspectieven kijken hoe een burgerberaad zich verhoudt tot de reguliere democratie.

Verhalen met feiten en omstandigheden 

Bron: EP Energie participatie 
Leesmeer>
Zwolle, 8-12-22

Terugblik debat instellen Burgerberaad Zwolle  

Toezegging 1 (Werkgroep Inwonerbetrokkenheid)
De werkgroep komt met een nieuw voorstel waarin de onderwerpkeuze, het lotingsproces en communicatie richting raad & stad nader worden toegelicht, evaluatiecriteria worden toegevoegd en een aangepaste planning is opgenomen.
Conclusie:
Er is overeenstemming over de voorgestelde opzet, faciliteiten, vergoedingen, werkwijze en het niet deelnemen van raadsleden aan het beraad. Onderwerpkeuze en lotingsproces behoeven nadere toelichting.
Vervolg:
De raad ontvangt op basis van de gegeven inbreng een aangepast voorstel voor een burgerberaad. 

Zie ook de digitale weergave debat in videobeeld 
Bron: Gemeente Zwolle  Lees meer 
Video verslag + bijlagen
Picture
Picture
Zeeland 8-12-22,

Noodzakelijk dat Zeeuwen nog mee mogen praten over nieuwe kerncentrales, zeggen politieke partijen

Zeeuwse politieke partijen vinden niet dat de discussie rond de komst van twee nieuwe kerncentrale te laat wordt gevoerd en vinden het noodzakelijk dat de inwoners van Zeeland nog mee kunnen praten. Het CDA en VVD vertelden in radioprogramma de Zeeuwse Kamer dat het definitieve besluit van het kabinet de start is van een volgende fase, waarbij de Zeeuwse bevolking wordt betrokken.
Bron: Omroep Zeeland Lees meer> 
 Zwolle, 1 -12-22

Dinsdag 6 december debatteert de gemeenteraad over burgerberaad in Zwolle

Burgerberaden zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Wereldwijd zorgen burgerberaden voor slimme oplossingen, inclusiever beleid en minder polarisatie. In maart jl. is besloten om in 2023 een burgerberaad in Zwolle te houden. Voor Zwolle wordt een beraad voorgesteld van ca. 100 inwoners die de samenleving zoveel mogelijk weerspiegelen. De deelnemers aan het beraad verdiepen zich in een onderwerp en komen via dialoog tot aanbevelingen aan de politiek.
Bron: De Stadszender van Zwolle. Lees meer> 
Picture
Picture
Dordrecht, 1-12-22

Is burgerberaad dé oplossing om kloof tussen politiek en inwoner te dichten? Deze partij denkt van wel

Half Dordt stond deze zomer op haar achterste benen vanwege de kap van meer dan honderd bomen in het Weizigtpark. De inspraakprocedure was keurig doorlopen, maar die was geruisloos aan de meeste Dordtenaren voorbijgegaan. Een ‘burgerberaad’ moet ervoor zorgen dat dát nooit meer gebeurt.
Bron: Algemeen Dagblad. Lees meer > 

Zwolle, 30-11-22Zwolle –

Gemeenteraad debatteert 

Dinsdag 6 december behandelt de gemeenteraad drie onderwerpen. Vanaf 19.30 uur is er in de Raadzaal een debat over de Nota van Uitgangspunten voor het Hanzekwartier, gevolgd door een debat over de nieuwbouw van het Fraterhuis. Tegelijkertijd is er in de TaK-zaal een debat over de opinienota Burgerberaad. 

Onder het "Dashboard Gemeente"  de betreffende nota's en bijlagen ter beraadslaging.  Lees meer> 

Bron: Stadszender Zwolle Lees meer 
Picture
Picture
Schagen, 25-11-22

Participatie: We kunnen het woord niet meer horen!

De bedoeling is dat je als burger mag meedenken en meepraten over zaken in de gemeente die jou direct aangaan of waar je je erg bij betrokken voelt. In plaats van afwachten tot de plannen ter inzage liggen en dan geen kans meer maken om er iets aan te veranderen. Ook voor de gemeente heeft het voordeel, het kan veel bezwaren al bij voorbaat oplossen. Het scheelt ook vaak een gang naar de rechter.
Bron: Flessenpost Schagen. Lees meer.
Schagen, 24-11-22.

Toekomst voor Burgerparticipatie en Burgerberaad in Schagen 

Burgers en raadsleden werden voorgelicht over de mogelijkheden van extra “tools” voor het grote onderhoud aan onze (lokale) democratie. Dit alles op verzoek van de gemeenteraad van Schagen. Door Joop Hofman van Rode Wouw werd een presentatie gehouden in de raadzaal  over de  participatie mogelijkheden voor de burger in zijn algemeenheid. Pleitbezorger Hans Westrik inwoner van Schagen gaf een korte presentatie  over specifieke mogelijkheden Burgerberaad. 
Ook de ambitie voor een nationale uitrol voor gemeenten van website www.mijnburgerberaad.nl werd onder de aandacht gebracht. De waardevolle avond  werd afgrond met na  aanbevelingen aan de raadscommissie met het uitreiken van het boekje “Nu is het aan ons” van Eva Rovers. Een video verslag van de lokale nieuwszender Noordkop Centraal hierbij gevoegd. 
Picture
Videoverslag Noordkop Centraal
Picture
Eindhoven, 24-11-22 

Betrek de bevolking bij het enorme verstedelijkingsoffensief dat op de regio af komt met een burgerberaad, zoals genoemd in het bestuursakkoord in Eindhoven.

Ongebreidelde groeiambities stoten in deze tijd op harde grenzen zoals energieprijzen, geopolitieke spanningen, infectieziekten, bomvolle wegen en een bouwstop vanwege de stikstofcrisis. Desondanks juichen bestuurders de groeispurt van Brainport toe, aangejaagd door het succes van ASML.

Bron: Eindhovens Dagblad. Lees Meer 
Bussum, 20-11-22
 
Koningslezing ‘Burgerberaad: oproep tot echte democratie’ door Eva Rovers

 Eva Rovers houdt op donderdag 24 november (20.00 uur) een Koningslezing in het zaaltje aan de Koningslaan 2b over ‘Burgerberaad: een oproep tot echte democratie’. Kaarten kosten 12,50 euro en kunnen gereserveerd worden via www.koningskamer.nl.
Rovers schrijft over manieren waarop gewone mensen zorgen voor buitengewone maatschappelijke veranderingen. Zij ziet een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden. Deze avond zijn ook leden van de gemeenteraad en het college van B&W van Gooise Meren aanwezig om van gedachten te wisselen over de ideeën van Rovers. De schrijfster signeert haar nieuwste boek ‘Nu is het aan ons. Oproep tot echte democratie.’

Bron: BussumsNieuws
Picture
Picture
Utrecht, 15-11-22

Inwoners bij klimaatuitdagingen betrekken

​In Utrecht kunnen inwoners binnenkort meedenken over klimaatonderwerpen. De gemeente organiseert hiervoor een klimaatpanel. Andere gemeenten hebben eerder al soortgelijke initiatieven in het leven geroepen.

Bron: Gemeente.nu Lees meer> 
Schagen, 15-11-22,

Wie wil de gemeenteraad helpen?

De gemeenteraad is op zoek naar ideeën. De gemeenteraad wil graag samen met de inwoners beleid maken en uitvoeren. Maar hoe doe je dat? Heb jij een idee? Wil jij meedenken? Wees dan welkom en ga op woensdag 23 november vanaf 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in gesprek met de raad. Meld je aan, deel je ideeën en praat mee!
​
Het Programma   Lees meer> 
Aanmelden
Picture
Picture
Monnickendam, 13-11-22.

Waterland wil geen bemoeienis van buitenpoorters en vreest verlies groene Purmer: ’Burgerberaad Wonen is onzin en weggegooid geld’

Burgerparticipatie is een speerpunt van de nieuwe coalitie in Waterland. Maar op bemoeienis van buitenpoorters bij de oplossing van de regionale woningnood, zit een aantal raadsleden helemaal niet te wachten. „Je moet er toch niet aan denken dat de Purmer alsnog wordt aangewezen als woningbouwlocatie?” Met andere woorden: Waterland stapt weer uit het regionale Burgerberaad Wonen.

Bron: NHD Lees meer>   Zie ook: Dashboard Gemeenten >
Schagen, 11-11-22
 
Wisselende visies op participatie in Schagen
 
De Algemenen beschouwingen op de begroting 2023 weergegeven in de waarnemingen van de  Flessenpost Schagen laat verschillende beelden zien met betrekking tot participatie van overheid naar de burger.
Bestuurlijke ambities en visies  van politieke ambtsdragers versus de mening van de burger kent zo blijkt tegenstellingen door de  lokale media recent weergeven. 
​ Lees meer> 
Picture
Picture
 Schagen.9-11-22.

Burgerparticipatie krijgt ook financiële  ruimte in begroting 2023 van Schagen

 
De gemeenteraad van Schagen heeft de begroting voor 2023 goedgekeurd in de raadsvergadering van dinsdag 8 november 2022. In die begroting is een forse post opgenomen om te communiceren met de burgers van Schagen van jong tot oud.  Ook wordt ten gunste van het Burgerberaad een budget gereserveerd. Het fundament ​is gelegd ! De motivatie met de ambities en de  vermelding van de gereserveerde gelden daarover treft u aan in de gemeentelijke programmabegroting 2023  op respectievelijk de pagina's 52 en 162.  
“ Het is nu aan ons “ een inmiddels bekende quote van Eva Rovers is nu ook actueel voor burgers van de gemeente Schagen om samen met de bestuurders en de ambtenaren een goede invulling en borging te geven aan de participatie ambities van de gemeenteraad.  Bron: Gemeente Schagen  Lees meer> ​
Amsterdam, 9-11-2022

Twijfels over nut Burgerberaad: Straks creëer je juist een soort valse hoop"

Om Amsterdammers meer te betrekken bij de politiek komt de gemeente met een nieuw instrument: stadsdeelpanels. Een soort burgerberaad op stadsdeelniveau, bedoeld om de adviezen van bewoners beter te laten horen. Maar stadsdeelcommissieleden, voor wie het instrument bedoeld is, zijn sceptisch over het nut ervan. "Straks creëer je juist weer een soort valse hoop", reageert Bas van der Sande, commissielid in Centrum.
Bron NH Nieuws. Leesmeer> 
Picture
Picture
Schagen, 9-11-22.

In welke gemeenten Burgerberaad op de agenda?
​

Inmiddels is twee jaar na 1e introductie van het Burgerberaad in Nederland door o.a. Eva Rovers en David van Reybrouck is het Burgerberaad onderwerp van gesprek of geheel of gedeeltelijk in uitvoering.  Een status overzicht van Gemeenten in totaal zesendertig (36) volgens de berichtgevingen in de diverse media die in verschillende stadia actief zijn met oriëntatie of uitvoering van een burgerberaad. Ook bij op nationaal niveau in de Tweede Kamer zijn concrete initiatieven waarneembaar sinds de zomer van 2021   
Bron: Mediadieet Mijnburgerberaad  Lees meer> 
Schagen, 8-11-22

Handboek Burgerberaad
 
Gegeven het feit dat de bekendheid van de bestuurlijke vernieuwing met behulp van een burgerberaad steeds grotere bekendheid krijgt, lijkt een (digitaal) “Handboek Burgerberaad” een logische stap. Informeren is tenslotte motiveren. Ontwikkeling daarvan behulp van het principe “Open Source” (iedereen kan een bijdrage leveren) lijkt een goede optie om via deze website kennis, kunde en praktijk ervaring bijeen te brengen en te delen. Uw bijdrage wordt op prijs gesteld om met voortschrijdend inzicht een actuele en praktische tool te ontwikkelen voor alle deelnemers van een Burgerberaad.
Vanaf nu " Under Construction     Lees meer> 
Picture
Picture
Roermond, 5-11-22

Lezing van Louise Boelens over burgerberaad in Roermond

Is een burgerberaad iets voor Roermond? 17 november vanaf 19.30 uur spreekt democratiedeskundige Louise Boelens over burgerberaden tijdens een gratis bijeenkomst in het ontmoetingscentrum naast de Minderbroederskerk, Minderbroederssingel 15F in Roermond.
De interactieve avond is georganiseerd door initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. De zaal gaat open om 19.00 uur. De Roermondse bestuurders zijn persoonlijk uitgenodigd voor deze avond, zodat ze uit eerste hand kunnen vernemen hoe een burgerberaad in de praktijk werkt. Na afloop gaat Louise Boelens in gesprek met de zaal. Bron: mla stories  Leesmeer> 
Amsterdam, 3-11-22 

Consumentenbond roept op tot burgerberaad duurzame voeding

De Consumentenbond roept de ministers Adema (LNV) en Van der Wal (Natuur en Stikstof) op om opdracht te geven voor een burgerberaad over duurzame voeding. Daarmee krijgen consumenten een belangrijke stem in de discussie over een duurzamer voedselsysteem.
Bron: Consumentenbond Leesmeer> 

Picture
Picture
Schagen,  31-10- 22,

SCHAGEN – De gemeenteraad van Schagen is op zoek naar inwoners die mee willen denken. 
​
​
Op woensdagavond 23 november wordt een bijeenkomst gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis waar inwoners zich voor aan kunnen melden. 
De gemeenteraad wil graag samen met de inwoners beleid maken en uitvoeren. Inwoners die over toekomstig beleid mee willen denken, worden van harte uitgenodigd. 
Bron: Noordkop Centraal.  Leesmeer> 
Amsterdam, 29-10-22   

Als je 't mij vraagt...

Première & introductie promotiefilm tijdens panelgesprek

​Eva Rovers, David Van Reybrouck en Jelmer Mommers  ​

Picture
Amsterdam, 28-10-22.

Geef burgers meer invloed op coronamaatregelen, zegt Jolande Sap, de tegenhanger van Jaap van Dissel

Het kabinet wil lessen leren van de corona-epidemie. Jolande Sap, de tegenhanger van Jaap van Dissel van het OMT, doet daarvoor een voorstel: stel burgerberaden in.
De coronathermometer staat al wekenlang op standje twee, het aantal geregistreerde covidbesmettingen daalt lichtjes. En toen ze afgelopen zomer gevraagd werd om leiding te geven aan het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dacht Jolande Sap zelfs nog even: “Corona? Is dat nu nog nodig?”

Bron:  Trouw. Lees meer >
Picture
Picture
Meld je (gratis) aan
Amsterdam, 22-1022

Als je 't mij vraagt... Burgerberaad! 
Zaterdag  29 oktober


​Feestelijke Talkshowmet o.a.:Jelmer Mommers  
David Van Reybrouck en Eva Rovers   17:00-18:00

Twee jaar geleden had bijna niemand gehoord van een burgerberaad, nu gaan politici overal in Nederland aan de slag. Samen met een coalitie van tientallen organisaties en duizenden inwoners, pleit Bureau Burgerberaad sinds 2020 voor een nationaal burgerberaad over klimaatbeleid. Met succes: afgelopen juli heeft minister Rob Jetten aan de Tweede Kamer gevraagd om een besluit te nemen.
Graag willen we met iedereen die zich hier de afgelopen jaren voor heeft ingezet, vieren waar we nu staan. 

Dat doen we met met een feestelijke talkshow en borrel op zaterdagmiddag 29 oktober tijdens het Warming Up Festival.
Praat en proost je met ons mee? We hopen je te zien op 29 oktober!
Join us! Kom je langs? Neem vooral iemand mee!
Datum & tijd: zaterdag 29 oktober, 17.00-18.00 uur
Locatie: Tolhuistuin, IJzaal (ingang: IJpromenade 2, Amsterdam)​
Haarlemmermeer, 22-10-22

GroenLinks overweegt ‘burgerberaad’ in Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER “Een burgerberaad in Haarlemmermeer zou moeten kiezen voor een gericht onderwerp. Dan krijg je misschien wat minder, maar wel bétere adviezen.” Deze boodschap geeft wethouder in Zeist Laura Hoogstraten mee aan GroenLinks, dat woensdagavond een online bijeenkomst houdt over het burgerberaad.   
Via een burgerberaad moet het geschonden vertrouwen in de politiek worden teruggewonnen. Het onderwerp is actueel. Minister Rob Jetten ziet een nationaal burgerberaad over het klimaat wel zitten, in de Tweede Kamer stelde CDA-fractievoorzitter Heerma voor een burgerberaad te houden over de vergrijzing. 
​Bron: HC Nieuws.     Lees meer > 
Picture
Picture
Purmerend,22-10-22

Na Waterland en Zaanstad is ook Purmerend om: inwoners bedenken oplossingen voor de woningcrisis in de regio tijdens Burgerberaad Wonen
Na de gemeenten Zaanstad en Waterland haakt ook Purmerend aan bij het burgerinitiatief G1000Wonen. Inwoners zijn daarbij aan zet om oplossingen te bedenken voor de wooncrisis in ons land en specifiek de eigen regio. Het college van Purmerend is niet enthousiast om geld en tijd te steken in het Burgerberaad, maar een overgrote meerderheid van de politiek geeft groen licht.
​Bron NH Dagblad. Lees meer> Zie ook Dashboard Gemeente

Leiden, 19-10-22

Teylingen denkt aan burgerberaad bij oplossen energievraagstuk

Om de overgang naar duurzame energie zo soepel mogelijk te laten verlopen denkt Teylingen onder meer aan de vorming van een burgerberaad. Daarin worden inwoners – een doorsnee uit de samenleving met voor- en tegenstanders – gevraagd met een oplossing te komen voor een concreet vraagstuk. Ze worden daarin bijgestaan door experts op het gebied van energie.
​
Bron: Leids Dagblad.  
Lees meer > 
Picture
Picture
Picture
Ilpendam, 15-10-22 

De slopende slag om Paleis Soestdijk

Heeft u een idee hoe dit beter zou kunnen?
Een burgerberaad zou daarbij helpen denk ik. Dan kies je een groep willekeurige bewoners binnen een gemeente en die kun je dan een kwestie voorleggen. Een bezuiniging of iets dergelijks. Zij gaan dat met zijn allen bespreken en daaruit komt dan een advies van de bewoners aan de gemeente. Voor een film over de gemeente Zeist heb ik zo’n proces ooit kunnen volgen en dat werkte heel aardig.”
In de documentaire zien we iets soortgelijks: drie groepen van twintig mensen die hun zorgen en vragen over het project bespreken. Is dat niet hetzelfde?
,,Nee, want de beslissingen zijn al genomen. Er wordt helemaal niet geluisterd naar de bewoners van Baarn. Die insprekers hebben helemaal geen rechten. Dat is een spelletje om mensen bezig te houden”

Bron: Bovenstaande een passage:  Noordhollands Dagblad.
​Lees meer>  

Uitzending
De EOdoc ’Het nieuwe Soestdijk’ is donderdag 20 oktober te zien om 22.15 uur op NPO2 
Eindhoven, 13-10-22 

Mening | Laat Brainport ook gaan over kwaliteit leefomgeving; burgerberaad kan ‘visie-in-harmonie’ maken
Met een investeringsfonds van 1,3 miljard voor wonen en bereikbaarheid is de aanpak politiek-bestuurlijk voor de ‘Brainport-boost’ al geregeld. Er is sinds dit jaar structureel overleg tussen bestuurders uit de provincie en de regio en de bewindspersonen van vijf ministeries. Dijkhoff schuift aan bij dit overleg om de balans tussen de diverse belangen zoals wonen, bereikbaarheid en economie te bewaken.
Bron: Eindhovens Dagblad.  Lees meer>
Picture
Picture
Amersfoort, 12-10-22

BoerBurgerDialoog vs. G1000Landbouw

De BoerBurgerDialoog is een initatief om een Burgerberaad te organiseren over de toekomst van de landbouw in Nederland. We roepen de nieuwe minister van landbouw op om dit initiatief een deel van de oplossing te maken, met de volgende brief:
​
Open brief aan de nieuwe minister van landbouw
Het advies van Johan Remkes aan de nieuwe minister, Piet Adema, is glashelder: een werkbaar Landbouwakkoord zal er alleen komen via een open en eerlijke dialoog tussen de betrokkenen. Het mooie is: de BoerBurgerDialoog heeft de aanpak hiervoor al een tijd klaarliggen, in de vorm van een G1000Landbouw.
Daarom doen wij nu een openbare oproep aan minister Adema om een G1000Landbouw mogelijk te maken, en in te zetten als fundament onder een breed gedragen Landbouwakkoord!
Zie hier de open brief aan de minister. 
DUIVEN 11-10-22

Minister voor Klimaat en Energie te gast op Innofase

Rob Jetten, Minister voor Klimaat en Energie, was vandaag te gast in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen om over de ervaringen van de regio met de energietransitie te spreken. Genodigden vertelden over de Regionale Energiestrategie (RES), Windpark Beuningen en het Gelders Burgerberaad. Ook bezocht de minister Synergiepark InnoFase in Duiven.
​
Lees meer> 
Picture
Picture
Zutphen 11-10-22
​

Stadspartij Zutphen-Warnsveld wil met bijeenkomst gesprek over burgerberaad op gang brengen
​​
Hoe ziet een burgerberaad er uit? Voor welke maatschappelijke vraagstukken kun je een burgerberaad inzetten? Deze en andere vragen die er leven, komen aan de orde tijdens de bijeenkomst Burgerberaden: Hoe burgers politici kunnen helpen. De bijeenkomst wordt op vrijdag 4 november gehouden in De Kaardebol in Zutphen. Bron Stentor.
​Lees meer> 
Den Haag 5-10-22

Burgerberaad zal Nederlanders beter betrekken bij de zorg

Een motie om Nederlandse inwoners via een burgerberaad beter te betrekken bij de zorg is onlangs met grote meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. Volgens de indieners is het nuttig voor het kabinet om zo’n burgerberaad voor de zorg in het leven te roepen om kennis en ervaring op te halen uit de maatschappij. Een ander doel is dat het kan helpen om maatschappelijk draagvlak te creëren voor moeilijke keuzes. Lees meer> 
Picture
Picture
Deventer, 5-10-22 

Mag Deventer meepraten over oplossingen voor klimaatcrisis? ‘We hangen de vlag nog niet uit’

Meepraten én meebeslissen over de energietransitie. Het ligt gevoelig. Discussies over de bouw van zonneparken en windmolens lopen vast en daarom wil de gemeente Deventer inwoners via een Burgerberaad er directer bij gaan betrekken. „Het moet burgers het gevoel geven dat ze echt wat te zeggen hebben.” Lees meer> 

Amsterdam, 3-10-22
       
Weeffout herstellen

Nederlanders begrijpen goed dat 
toegang tot de zorg de komende jaren echt op het spel staat, stelt Jeroen van Roon, partner healthcare bij Boer & Croon. Hij voegt eraan toe dat ze ook een rol kunnen spelen in het bespoedigen van de voorhanden zijnde oplossingen voor de nu bestaande problemen in de zorg.

Als het burgerberaad dat Wieke Paulusma voorstaat daadwerkelijk van de grond komt, verdient Wim het om direct tot erelid benoemd te worden.
Bron Arts & Auto. Auteur Frank van WijckPersberichten
Lees meer> 
Picture
Picture
Amsterdam, 3-10-22
​

Een nationaal burgerberaad voor het klimaat, een goed idee?

Burgerfora: overal poppen ze op. Burgers denken mee over abortus in Ierland, een begrotingstekort in een Nederlandse gemeente en het klimaatbeleid in Frankrijk. Het lijkt de ideale manier om burgers te betrekken en draagvlak te creëren. Maar implementatie blijkt zo makkelijk nog niet en een slecht burgerberaad kan juist averechts werken. “Je kan beter geen participatie hebben dan slechte participatie”, zegt Jetske Bouwma van PBL
Bron: CHANCEINC  Lees meer> 
Boxtel, 30-9-22

Boxtel denkt na over vorming van Burgerberaad
​
GEANIMEERDE DISCUSSIEAVOND OVER LOKALE DEMOCRATIE IN ‘DE WALNOOT'
Fractievoorzitter Gerlof Roubos van Balans lanceerde het initiatief van de drie raadsfracties donderdagavond in gemeenschapshuis De Walnoot. Hij deed dat aan het einde van de discussieavond ‘Praat!’, een initiatief van de lokale bibliotheek en deze deze krant. Lees meer>​
Picture
Picture
Zeeland, 30-9-22 

D66 wil burgerberaad over de zorg
​

D66 wil dat Nederlandse inwoners via een burgerberaad beter betrokken worden bij de zorg. De partij roept het kabinet op om het initiatief te nemen. Het burgerberaad zou in februari 2023 moeten starten. Tweede Kamerlid Wieke Paulusma heeft het voorstel op donderdag 29 september ingediend tijdens het commissiedebat houdbare zorg.
Bron Skipr. Lees meer>

Middelburg 30-9-2022
​

Kim Reynierse wil Middelburgers meer invloed geven op politiek: ‘Ontdek wat burgerberaad voor jou kan betekenen’
​

Het vertrouwen in de politiek is niet bijster hoog. Om Middelburgers meer invloed te geven, wil D66 een burgerberaad invoeren. Welke kansen dat biedt, wordt vrijdag uitgelegd op een bijeenkomst in de Zeeuwse Bibliotheek.
Bron DGP. Lees meer>


Picture
Middelburg, 27-9-22
Inleiding over het burgerberaad
t
D66 Middelburg organiseert weer een vrijdagmiddag bijeenkomst op vrijdag 30 september (aanvang 17.30 uur, inloop 17.00 uur) in de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het betreft een inleiding over het Burgerberaad door Daniëlle Driessen. Burgerberaden worden op steeds meer plaatsen ingezet als aanvulling op de representatieve democratie. Internationaal (Frankrijk, België, Ierland,...) maar ook in diverse steden in Nederland. Daniëlle heeft veel ervaring met nieuwe vormen van burgerparticipatie en was betrokken bij de voorbereiding en organisatie van burgerberaden in Amsterdam en Den Haag. Wij hebben Daniëlle gevraagd haar ervaringen te komen delen. Er is veel ruimte voor interactie. Aanmelden: bijeenkomst@d66middelburg.nl
Bron: Middelburgse & Veerse Bode
Picture
Picture
Nijmegen, 26-9-2022
​

Festival GrondFest (democratie) op 30 september en
​1 oktober in Nijmegen
​
Op 30 september en 1 oktober is Nijmegen voor even dé stad van de democratie. Op verschillende locaties in de binnenstad vindt het GrondFest plaats, een nieuw democratisch festival voor iedereen. DiA zal ook een bijdrage leveren, rondom democratie en jongeren en het project #MijnStemTelt.
Democratie is werk-in-uitvoering. Het vraagt om onze betrokkenheid en inzet, dus laat je horen! Dat is de boodschap van het gratis toegankelijke festival GrondFest, dat op 30 september en 1 oktober plaatsvindt in de binnenstad van Nijmegen. GrondFest is de experimenteerplek voor ideeën over democratie en samenleving. Ga in debat met politici, neem een kijkje in de keuken van een kritische journalist en denk mee over nieuwe initiatieven. Laat je stem horen over zaken die ertoe doen! Lees meer > 
Purmerend 22-9-22   

Twijfels bij College Purmerend over deelname aan burgerberaad over woonbeleid: ’Onzeker wat het traject oplevert’


De gemeente Purmerend is kritisch over mogelijke deelname aan een grootschalige bijeenkomst waarin burgers uit de regio zich kunnen uitspreken over de problemen op de woningmarkt. Het college was eerder positief over het meewerken aan het zogeheten Burgerberaad, maar spreekt nu toch zijn twijfels uit in een raadsmemo.

Bron NHD
Lees meer>  
Zie ook Dashboard Gemeente 
Picture
Picture
Den Haag, 22 september 1922.

Op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB)

heeft CDA fractievoorzitter Pieter Heerma een
burgerberaad over vergrijzing voorgesteld. Met een burgerberaad kan de samenleving vooraf meedenken over de maatregelen die we in de toekomst moeten nemen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Heerma verwacht dat een burgerberaad veel bruikbare ideeën kan opleveren, maar ook het draagvlak voor veranderingen kan vergroten. Het voorstel voor een burgerberaad is een concrete uitwerking van het pleidooi dat Heerma op de eerste dag van het debat hield voor het teruggeven van zeggenschap en verantwoordelijkheid aan de samenleving. 
Lees meer >
Leeuwarden, 22-9-22,
Hoe kan het vertrouwen in de politiek worden terug gewonnen? Versterk de positie van het parlement

‘Het vertrouwen in de politiek is gehalveerd, maar vertrouwen in de democratie is er nog volop.’ Om uit deze politieke impasse te komen doen Klaas Jan Noorman en Marc Jager het voorstel om voor grote maatschappelijke vraagstukken ‘burgerberaden’ in te stellen, samengesteld uit gelote burgers (LC 9 sept.).
Bron: Leeuwarder Courant, Leesmeer> 

Picture
Picture
Den Helder, 16-9-22

Griffiers uit Noord-Holland Noord spreken over het burgerberaad 
Op woensdag 14 september kwam de Griffierskring Noord-Holland Noord met 13 personen in Den Helder bijeen om over dit onderwerp te spreken. Met daarbij twee gastsprekers aanwezig op uitnodiging van Gert Meijer, raadsgriffier van Schagen. Hans Westrik heeft als betrokken inwoner van Schagen én kenner de context, filosofie en ontwikkelingen rondom het burgerberaad in Nederland toegelicht. Vervolgens was het woord aan Suzanne Jansen, projectleider bij gemeente Zeist. Zij heeft haar ervaringen uit de prakrijk gedeeld over het burgerberaad in Zeist. Dit heeft in 2020-2021 plaatsgevonden en heeft er mede toe geleid dat de gemeentebegroting weer in balans is.  Lees meer> 
Helmond, 14-9-2022

Podiumbijeenkomst Burgerberaad en Participatie

De gemeenteraad houdt een informatieavond over Burgerberaad en Participatie, een zogeheten Podiumbijeenkomst. Centraal staat daarbij de vraag: hoe kunnen burgers van Helmond meer en beter worden betrokken bij politieke besluiten over de toekomst van hun stad. Inwoners en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.
Bron: Dit is Helmond. Lees meer>
Picture
Picture
De Bilt, 12-9-22. 
Niet alleen felle tegenstanders, maar ook voorstanders kunnen stem laten horen bij windmolendebat De Bilt

Discussies en informatiebijeenkomsten over windenergie worden tot nu toe vooral gedomineerd door fanatieke tegenstanders. Het geluid van voorstanders sneeuwt daardoor onder, zo denkt verantwoordelijk wethouder Krischan Hagedoorn (PvdA/SP) in De Bilt. ,,Maar ze zijn er wel degelijk en we willen iedereen de kans geven om hun verhaal te vertellen.”
Om zowel tegen- als voorstanders te horen, wil De Bilt een burgerberaad houden. Zo’n burgerberaad laat inwoners politici helpen om beslissingen te nemen over complexe - vaak polariserende - onderwerpen. Een groep gelote burgers doet, op basis van uitgebreide informatie en overleg, aanbevelingen over beleid. Lees meer> 

Amsterdam, 7-9-22 
Advies: Geef burgerberaad inspraak over kernenergie

Stel een burgerforum in om knopen door te hakken over kerncentrales in Nederland. Dat advies heeft minister Rob Jetten woensdag gekregen.
Twee nieuwe kerncentrales wil Rutte IV zien verschijnen, staat er in het regeerakkoord. Een doorgehakte knoop. Maar het maatschappelijk welles-nietes houdt stand. Critici brommen, voorstanders juichen. In een poging die ogenschijnlijke patstelling te doorbreken kan het kabinet mogelijk een nieuwe middel benutten: een burgerforum.
​Bron: Trouw. Lees meer> 

Picture
Picture
Hoeksewaard,7-9-22 
D66: stel burgerberaad in voor verkeersveiligheid in de Hoeksche Waard

Tijdens de oordeelsvormende raadsvergadering heeft D66 Hoeksche Waard geopperd om een burgerberaad in te stellen om samen met inwoners en bedrijven de verkeersveiligheid in de Hoeksche Waard te verbeteren.

De Democraten stellen een proef voor met een specifiek burgerberaad voor verkeersveiligheid in de Hoeksche Waard, waarbij een goede vertegenwoordiging van inwoners en bedrijven meedenkt over hoe we het verkeer in onze gemeente veiliger maken. Bron Hoeksch Nieuws. Lees meer > 


Arnhem, zomer 2022,   
Gelderse Inspiratielunch Burgerberaad: 
‘Al doende leren we’


Zet zo’n 25 experts op het gebied van burgerberaden bij elkaar rond een stapel vegan broodjes, en de do’s en don’ts vliegen je om de oren. Dat bleek tijdens een Inspiratielunch Burgerberaad in het Gelderse Huis der Provincie. Korte samenvatting: ga niet over één nacht ijs.
Bron:Energie Participatie  Lees Meer> 
Picture
Picture
Opinie:  Dagblad van het Noorden, 7-9-22

De politiek is dood, lang leve de burger! De politiek zal hulp moeten vragen van burgers om de crises op te lossen 
Burgerraden
De politiek zal hulp moeten vragen van burgers om de crises op te lossen. Een democratische innovatie die lef vraagt en goed kan helpen. In landen om ons heen praten en beslissen burgers mee in zogenaamde ‘burgerberaden’. In een burgerberaad buigt een gelote groep burgers zich over een ingewikkeld maatschappelijk probleem. Opinie Lees meer> 


5 september,  2022
Denktank met 360 Zeeuwen gaat op zoek naar oplossingen voor dreigende zorgtekorten
​

Zo'n 360 Zeeuwen kunnen binnenkort meepraten met een 'denktank', die zoekt naar ideeën om de zorg in Zeeland bereikbaar te houden. Het is een project van de Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC), een samenwerkingsverband van verzekeraars, zorgverleners waarbij ook de dertien gemeenten en de provincie zijn aangehaakt. Vanaf eind mei volgend jaar moeten al de eerste plannen op tafel liggen. Lees meer > 
Picture
Picture
Landelijk Netwerk Burgerberaad Nederland opgericht
 
Amersfoort, 1 september 2022
Vandaag is in Amersfoort het landelijke Netwerk Burgerberaad opgericht en gepresenteerd tijdens de G1000 University. Het is een platform van non profit organisaties die willen dat in Nederland burgerberaden net zo vanzelfsprekend worden als verkiezingen.
Het burgerberaad is een goede manier om met een representatieve groep van gelote burgers een urgent maatschappelijk probleem op te lossen. Het burgerberaad is niet onderhevig aan druk vanuit lobbygroepen en vastgelegde politieke standpunten. De ervaring leert dat als mensen op gelijkwaardige manier met elkaar overleggen, ze tot waardevolle oplossingen en voorstellen komen. Lees meer> 
3`1-8-22  Amersfoort,   
Nieuwe website Burgerberaden Nederland beschikbaar.
​

Morgen tijdens het congres G1000 University  wordt de nieuwe website gelanceerd voor de geïnteresseerden in ontwikkeling van de burgerberaden in Nederland. Naast diverse bestaande websites met toelichtingen, beoogt netwerk de samenwerking te bevorderen. Initiatieven uit zowel binnen als buitenland van de afgelopen jaren wordt belicht en waar mogelijk toegelicht.
​Zie Burgerberaden in Nederland | Burgerberaad.nu 
​Een link naar het “ Journaal “ (gevarieerd en actueel blog)
van Mijnburgerberaad is onderdeel van de nieuwe site.
Bron: Netwerk Burgerberaden 
Picture
Picture
Picture
Den Haag, 26-8-22,
Wil je inwoners betrekken bij beleid? Dan denken de meeste beleidsmedewerkers aan social media. 
​

Socials zijn makkelijk toegankelijk, worden op grote schaal gebruikt en zijn vaak de eerste plek waar mensen heen gaan om hun meningen te delen over actuele kwesties of lokale onderwerpen. TechCrunch stelt zelfs dat 62 procent van de volwassenen hun nieuws van social media halen. 
Maar als we zinvolle en doeltreffende participatie waar willen maken — en dan vooral met het doel om inclusievere, rechtvaardige beleidsvorming te bereiken — zien we op social media doorgaans weinig nuance. Het is ook geen veilige omgeving voor deliberatie, wat nodig is om representatieve beslissingen te kunnen sturen.
​Bron: Binnenlandsbestuur. Lees meer>
Amsterdam, 19-8-22
​

Een Burgerberaad voor het klimaat kán werken

Een burgerberaad voor ons klimaatbeleid? Het succes hangt af van de betrokkenheid van beleidsmakers en de samenleving. Lisa Van Dijk schreef in haar opinieartikel in het ND van 10 augustus dat we geen wonderen moeten verwachten van burgerberaden, maar dat ze wel onze democratie en het beleid kunnen versterken. Nu er een burgerberaad over ons klimaatbeleid op de politieke agenda staat, is het belangrijk ons af te vragen hoe dat kan slagen. Klimaatbeleid staat of valt met de steun van de bredere samenleving. Bron: Nederlandsdagblad Lees meer>
Picture
Picture
Nederland heeft een Derde Kamer nodig (en jij zit er straks misschien in)

Amsterdam  16-8-22   Analyse Eva Rovers. 


Landen om ons heen laten zien: als burgers mogen meedenken, komt er beweging in vastgelopen politieke discussies. Kan Nederland van zijn achterstand een voorsprong maken met het instellen van een Derde Kamer? Een permanent burgerberaad op nationaal niveau?
Bron: de Correspondent.  Lees meer> 

Amsterdam, 7-8-22
​

Kan een Burgerberaad het groeiende maatschappelijk onbehagen bezwaren?
​

Lees meer >  

​Het artikel indirect beschikbaar op grond van auteursrechtelijke bepalingen. Bron: Financieel Dagblad
Picture
Picture
Picture
Den Haag, 26-7-22,     De beginnersgids voor digitale participatie

Een platform voor digitale participatie helpt overheden en community’s met het maken van beleid dat inclusiever, responsiever en meer participatief is. Zo is de gemeente niet afhankelijk van de input van een handjevol besluitvormers.

Wat je leert in deze handleiding: 
In deze handleiding leer je de basis van digitale participatie. Zowel beginners als ervaren participatiespecialisten kunnen de gids gebruiken. Het leggen van een solide fundament voor je participatieproject is immers de sleutel tot het succes ervan.
  • De theorie: wat is burgerparticipatie en waarom is het belangrijk?
  • Een betrouwbaar stappenplan om de participatiestrategie op te stellen
  • Praktijkvoorbeelden van onze samenwerkingen met meer dan 300 gemeenten wereldwijd.
Download  >


21 juli 2021 , Provincie Gelderland
Jongeren voorkeur voor behoud bossen, ouderen voor duurzame landbouw

Jong en oud, man en vrouw denken verschillend over de beste klimaatmaatregelen. Dat blijkt uit de eerste tussenresultaten van de online-raadpleging over het Gelders Klimaatplan. De online-raadpleging is onderdeel van het Gelders burgerberaad over het klimaat Lees meer > 
Picture
Picture
Coalitieakkoord TB, PvdA en GL centraal in raadpleging TipTexel.nl
Texel, 18-7-22
​

Collegepartijen Texels Belang, PvdA Pro Texel en GroenLinks hebben een coalitieakkoord voor de komende vier jaar afgesloten. Hoe denken Texelaars over de inhoud van dat akkoord? Op deze en andere vragen willen we antwoord krijgen via de raadpleging TipTexel.nl die deze week wordt rondgestuurd. 

De coalitie heeft besloten tot de inzet van het zogeheten burgerberaad. Dit houdt in dat een door loting gevormde groep inwoners zich buigt over een beleidsuitdaging. De uitkomsten van dit burgerberaad dienen als belangrijk uitgangspunt voor verder beleid. Doet de coalitie daar wel goed aan?
​Lees meer> 
Een lamme arm door het vele stemmen voor de lokale democratie
Vlijmen 17-07-22, 
In buurthuis De Mand werd zaterdagmiddag door G1000 Burgerberaad Vliedberg Duurzaam gestemd over voorstellen voor een duurzame toekomst van hun wijk. Het ging er heel democratisch aan toe.
De inwoners van een wijk moeten zo veel mogelijk zelf de regie kunnen nemen hoe ze hun toekomst zien. Daartoe is het burgerberaad in het leven geroepen, waarbij inwoners in samenspraak met onder meer ambtenaren voorstellen uitwerken om die toekomst vorm te geven.

G1000 Burgerberaad Vliedberg Duurzaam is er op initiatief van de gemeente Heusden mee aan de slag gegaan. Willekeurig werden 110 inwoners en werkgevers gekozen om tijdens een burgertop te discussiëren over een duurzaamheidsagenda. Zeven onderwerpen kwamen bovendrijven, onder meer groen, afval en energie. Leesmeer > 
Picture
Picture
 Schagen,  16 juli 2022.     Portefeuille verdeling   definitief vastgesteld door B&W Schagen. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de portefeuille verdeling verfijnd en vastgesteld. Op verzoek is hier en daar iets verschoven, vaak omdat een wethouder persoonlijk of vanuit de partij affiniteit heeft met bepaalde onderdelen. Soms ook omdat werkgebieden in de loop van de tijd steeds groter geworden zijn en niet meer voor één wethouder behapbaar zijn. De portefeuilleverdeling is als volgt:

Portefeuille burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen
met onder andere: 

• Communicatie (inclusief dorpsraden, lokale omroep en      burgerparticipatie)
• Raadsthema Bestuurlijke vernieuwing
• Programma Dienstverlening
 Bron: Flessenpost Schagen                      Lees meer > 
Middelburg, 15 juli 2022. Steun voor Burgerberaad 

Recent gepubliceerd: Vragen aan alle fracties in de raadscommissie AB dd. 5 juli 2022: 
​ In de presentatie van Berenschot aan de raad over participatie, op 13 juni, bleek veel steun te zijn voor het burgerberaad. Daarnaast waren er ook vragen en voorbehouden. D66 is enthousiast over de mogelijkheden van het burgerberaad. We zien het burgerberaad als een versterking van de representatieve democratie. Een instrument dat, mits goed georganiseerd en begeleid, zorgt voor breed gedragen beslissingen over belangrijke thema’s. Tevens verhoogt het de betrokkenheid van inwoners en het vertrouwen van inwoners in de lokale politiek. Daarom willen wij graag met alle partijen de mogelijkheden en onmogelijkheden van het burgerberaad voor Middelburg verder onderzoeken en concreet maken. De gemeente website geeft inhoudelijke informatie  Lees meer> 
Picture
Picture
Loot mee en krijg invloed: ‘Burgerberaad op proef in Middelburg’

MIDDELBURG 08-07-22
Middelburgers moeten de kans krijgen om via loting mee te praten over belangrijke beslissingen voor de gemeente. Ze kunnen een plek krijgen in een ‘burgerberaad’. ,,Een echte afspiegeling van de bevolking.”
Kim Reynierse, in maart gekozen tot raadslid voor D66, is een enthousiast pleitbezorger van het burgerberaad. Samen met andere raadsleden wil hij onderzoeken hoe dat in te voeren is en een proef opzetten. ,,Het is een mooi middel met echte impact voor de democratie en dat hoort zo breed mogelijk vanuit raad gesteund te worden.”  Lees meer> 
Den Haag 14 juli 2022,
‘Beter geen burgerberaad dan een slecht burgerberaad’
‘Blijf het burgerberaad ook na hun advies betrekken bij het proces’, adviseren onderzoekers Reint Jan Renes en Christine Bleijenberg.
Een mini-burgerberaad van 100 gelote Amsterdammers bracht vorig jaar november op verzoek van toenmalig wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) advies uit over het klimaatbeleid van de gemeente. ‘Blijf het burgerberaad ook na hun advies betrekken bij het proces’, aldus onderzoekers Reint Jan Renes en Christine Bleijenberg die dit mini-burgerberaad evalueerden. Bron: Binnenlands bestuur    Lees meer> 

Picture
Burgerberaad Klimaat starten
Picture
Den Haag, 8 juli 2022,

Het is goed gebruik om in het laatste stukje voor het zomerreces terug te kijken op je eigen werk. Waar kon de criticus zijn eigen toets niet doorstaan? Ik herlees met gemengde gevoelens mijn enthousiaste rubriek over het zogeheten burgerberaad. Tijdens de formatie lag een voorstel op tafel om burgers mee te laten denken over prangende kwesties. Het burgerberaad of -forum zou een proeve van democratische vernieuwing zijn en een correctie op het roestige Haagse bedrijf. Daar heb ik mij laten meeslepen, maar deze week diende de herkansing zich aan. Minister Rob Jetten (Klimaat) heeft het initiatief bekendgemaakt om een burgerberaad te starten, en wel over zijn eigen klimaatbeleid. Bron de Volkskrant. Lees meer >

Zie ook aanbevelingen van Eva Rovers    De Correspondent
Alkmaar, 6 juli 2022, 
​Een Alkmaarse loterij : wie ingeloot is moet de stad helpen besturen


Vrijwilligers aanwijzen via een loting. Het is één van de manieren waar de nieuwe Alkmaarse coalitie aan denkt om de betrokkenheid van de burgers bij het stadsbestuur te vergroten.
Het idee van loting komt uit het boek ’Tegen verkiezingen’ uit 2013 van de Belgische historicus David van Reybrouck. Hij betoogt daarin dat we verkiezingen zo heilig hebben verklaard dat we vergeten zijn dat je het volk ook rechtstreeks aan het bestuur kan laten deelnemen: via een loting. De oude Grieken deden het al. Verkiezingen zijn volgens van Reybrouck juist ooit ingesteld met het idee dat je het besturen niet aan het gewone volk kunt overlaten. Slechts een bovenlaag zou geschikt zijn voor stadsbestuur of regering. Bron NHD. Lees meer> 
Picture
Picture
Utrecht 1 juli 2022, In ‘Nu is het aan ons’ pleit Eva Rovers heel overtuigend voor het burgerberaad
​
Als u, net als ik, inwoner bent van Utrecht, zou het zomaar kunnen dat u binnenkort wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een burgerberaad. Een burgerberaad is een groep burgers die door middel van loting tot stand is gekomen en die zich buigt over een maatschappelijke kwestie. Vervolgens geeft zij de politiek concrete adviezen die uiteraard niet in een la mogen verdwijnen. De Utrechtse gemeenteraad wil deze vorm van inspraak inzetten in het lokale bestuur en heeft daartoe in maart met grote meerderheid een motie aangenomen. Nou volg ik de lokale politiek niet op de voet en dit bericht had mij dan ook niet eerder bereikt, maar in het onlangs verschenen pamflet Nu is het aan ons wordt dit Utrechtse initiatief als hoopgevend feit vermeld.
Bron:  ​Bron: Nieuwe Utrechtse krant.                  Lees meer > 
Helmond, 28-6-22,  Van der Kant Democratische vernieuwing 

Het nieuwe ambitieakkoord geeft ruimte voor samenwerking en vernieuwing. Bijvoorbeeld op het vlak van participatie. En dat is een goede zaak.
Met participatie bedoelen we het betrekken van onze inwoners. Dat is in de afgelopen jaren te weinig gebeurd. Lokaal (en landelijk) tekent zich een trend af: het vertrouwen in de politiek neemt af, inwoners voelen zich niet goed geïnformeerd en ervaren nauwelijks betrokkenheid bij besluitvorming. Dat uit zich in Helmond in lage opkomstcijfers bij gemeenteraadsverkiezingen. Lees meer > 
Picture
Picture
Schagen, 27-6-2022   " Alive and Clicking"  auteur Rudy van Belkom 

De democratie is niet dood, maar verdient wel een grondige onderhoudsbeurt. Rudy van Belkom laat ons in dit inspirerende boek zien dat en hoe we de democratie kunnen vernieuwen. Hij heeft de slingers opgehangen, nu moeten wij het feest beginnen"

- Jornt van Zuijlen, senior beleidsadviseur burgerparticipatie en locale democratie vernieuwing, ministerie BZK

Zeer recent verschenen.  
Lees meer> 

Pakhuis de Zwijger De video Boekpresentatie 

Den Haag, 26-6-22,  Er komt een burgerberaad in Zuid-Holland. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten steunt het voorstel van GroenLinks. Bij een dergelijk beraad wordt een representatieve en diverse groep inwoners betrokken bij grote vraagstukken, waarbij zij advies geven aan de politiek.
Burgerberaad
​
Een burgerberaad helpt politici bij het nemen van beslissingen over ingewikkelde onderwerpen. Het gaat om een gelote, en daardoor representatieve, groep burgers. Zij worden tijdens het proces door experts geïnformeerd, overleggen met elkaar en doen daarna een aanbeveling aan de politiek. Bron: Regio Online Lees meer > 

Picture
Picture
Enschede, 25-6-22, Ingezonden brief. 
Niet van deze tijd en onwetenschappelijk.

​Die kwalificaties geef ik aan het artikel van Annemarie Kok over burgerberaden (O&D, 18/6). In de jaren 60, in de jaren 90 misschien, zouden haar vier argumenten steekhoudend zijn geweest. Nu berusten haar veronderstellingen op politieke romantiek. Als je in 2022 nog denkt dat de oplossing komt uit mantra’s als „het serieuzer nemen van grondwettelijke verantwoordelijkheid”, blijft hopen na „een jaar of tien... om langs deze lijnen de democratie te vernieuwen”; dan ben je geen realist. De realiteit toont ons politieke verlamming door de waan van de dag. . 
 Jik Nihom Enschede
Lees meer >
Amsterdam, 25-6-22,  Burgers die politici helpen om heikele kwesties op te lossen? Het kan. En het gebeurt door heel Europa. In Ierland zorgde een burgerberaad – een groep gelote burgers die zich informeren en beraden over een maatschappelijk probleem – dat de jarenlange politieke patstelling rond abortuswetgeving werd doorbroken, een ander Iers burgerberaad zorgde voor de legalisering van het homohuwelijk. In onder meer Schotland, Spanje, Luxemburg, Denemarken en Oostenrijk helpen burgerberaden om klimaatbeleid te ontwikkelen. En in Frankrijk, Duitsland en Noord-Macedonië werden lokale burgerberaden georganiseerd rond coronamaatregelen en vaccinatietwijfel. Het resultaat: haalbare voorstellen, inwoners die zich gehoord voelen door de politiek, die meer begrip hebben voor maatregelen én voor de lastige afwegingen waar politici voor staan. Lees meer> 
Picture

22 juni 2022, NRC: Ingezonden brieven 

Picture
In Burgerberaad is niet ‘échte democratie’ (18/6) keert Annemarie Kok zich tegen burgerpanels en wijst zij erop dat burgers stemrecht hebben. Wat zij nalaat, is het benoemen van fundamentele problemen van verkiezingen. Het eerste is het gevoel dat burgers zich niet vertegenwoordigd voelen. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer was het opkomstpercentage 79 en de regering heeft een krappe meerderheid. Dit impliceert dat 60 procent van de stemgerechtigden zich niet vertegenwoordigd voelt. Bij lokale verkiezingen is dit percentage zelfs hoger. Herverkiezing is het tweede probleem. Sommige beslissingen zijn onaangenaam maar dienen het algemene belang. Geen politicus die zich eraan waagt uit angst voor de volgende verkiezingen. En zo blijven grote maatschappelijke problemen onaangeroerd. Natuurlijk moeten we burgers aansporen om wel te gaan stemmen. Maar het helpt niet. Daarom is het tijd voor andere oplossingen. Hugo Vollebregt   Olst  Bron NRC 
Den Haag, 21 juni 2022, Burgerfoto kunnen de vertegenwoordiging in onze democratie wel degelijk aanvullen. 
Democratie Met goede afspraken zijn de risico’s van burgerberaden in te dammen. Evelien Tonkens reageert op de argumenten van Annemarie Kok.
​Conservatieven bedienen zich doorgaans van drie typen argumenten om progressieve voorstellen tegen te houden, volgens de filosoof Albert Hirschman. Ten eerste perversiteit: het voorstel leidt tot het omgekeerde van wat wordt beoogd. Ten tweede futiliteit: het voorstel is onbeduidend en leidt tot niets. Ten derde gevaar: het voorstel is wel beduidend, maar het bedreigt andere verworvenheden. Deze argumenten zijn deels tegenstrijdig, want een voorstel kan niet tegelijkertijd betekenisvol en betekenisloos zijn. Bron: NRC  Lees meer> 

​
Picture
Picture
Schagen 13 juni 2022,   
De nieuwe coalitie wil het Schagerwad gebruiken om de provincie te verleiden water in de wijn te doen over woningbouw aan de oostkant van de stad Schagen. Dit gebied valt onder Bijzonder Provinciaal Landschap en is woningbouw verboden. Straks meer hierover.    


Het coalitieakkoord van CDA, JessLokaal, Seniorenpartij Schagen en PvdA, is openbaar geworden. Dus is het lezen geblazen. En ben ik verrast? Niet erg. In feite wordt het beleid van de vorige coalitie voortgezet. Zo staat het er ook. Het enige vernieuwende is het burgerberaad dat gezien wordt als een mijn inziens verdienstelijke aanvulling op de huidige representatieve democratie. Inwoners worden ingeloot om samen te gaan praten over maatschappelijke problemen waarvan de uitkomsten overgenomen wordt door de gemeenteraad. Zo moet het, anders heeft het geen zin. Bestuurlijke vernieuwing krijgt zo extra aandacht van de nieuwe coalitie.
Bron: Digitale krant Noordkop Centraal    Lees meer >  

Opinie NRC 17 juni 2022, Burgerberaden leiden tot een chaotische democratie

Democratie Burgerberaden zijn niet ‘aanvullend’, vertegenwoordigen niemand, en verergeren bestaande problemen binnen politiek en bestuur, betoogt Annemarie Kok.
Mogelijk duurt het niet lang meer voordat burgerpanels ook in Nederland politiek en bestuur gaan adviseren over netelige kwesties. Zulke uit ‘gelote’ inwoners bestaande organen kunnen tekortkomingen van gekozen parlementen compenseren, zo menen voorstanders, en dit geluid vindt steeds meer weerklank. Burgerberaden zijn echter bepaald geen aanwinst voor de democratie, en de manier waarop het medicijn wordt aangeprezen berust op onjuiste claims.    Lees meer >  
Picture
Schagen, 15 juni 2022, 
​Burgerberaad opgenomen in Coalitieakkoord 2022-2026.  


Dinsdag 14 juni was het coalitieakkoord een agendapunt in de Gemeenteraadsvergadering van Schagen waarin onder het thema Participatie, dienstverlening en organisatie de aandacht vroeg met de ambities: Wat willen we daar voor doen ? 
​
Een aansprekende passage in het akkoord:  
"We willen de participatie verbeteren door het inzetten van het burgerberaad (stichting G1000). " en stellen een budget beschikbaar.  

De Gemeenteraad stemde in met de benoeming van  Burgemeester: Marjan van Kampen-Nouwen als portefeuillehouder voor de bestuurlijke vernieuwing in de gemeente Schagen.  
Het pleidooi vanuit het burgerinitiatief uit uit december 2020 heeft daadwerkelijk vorm gekregen.
Lees meer >  
Picture
Heemstede 17 juni 2020,Gemeente Heemstede wil samen met inwoners de lokale democratie versterken.

De gemeente Heemstede organiseert op 22 juni van 19.30- 22.00 uur een bijeenkomst ‘Samen maken we Heemstede’ in College Hageveld. We gaan op zoek naar nieuwe manieren waarop inwoners en gemeente beter samen kunnen optrekken. Inwoners weten immers als geen ander wat belangrijk is voor hun leefomgeving én voor Heemstede. Op het programma staat o.a. een kennismaking met het fenomeen ‘Burgerberaad’, een methode waarbij een groep gelote inwoners op basis van uitgebreide informatie en overleg aanbevelingen doet over beleid of complexe onderwerpen.​
Lees meer> 
Picture
Picture

​

Schagen 7 juni 2022, 
De éénhoofdige redactie van dit Journaal Mijnburgerberaad is de komende vakantie periode  minder beschikbaar hetgeen de actualiteit van berichtgeving zal beïnvloeden.
Uiteraard zullen eventuele reacties of vragen via deze site z.s.m. worden voorzien van een reactie.
​
WNL Haagse Lobby  WNL     06 juni 2022       20:30 - 21:30
Gaat een bindend correctief referendum of burgerberaad de kloof tussen burger en politiek verkleinen?
Al tijden is de politiek in de weer over een bindend correctief referendum. Het initiatief komt van de SP en de kar wordt getrokken door Renske Leijten. Dinsdag zou er gestemd gaan worden in de Tweede Kamer over het voorstel. Die stemming wordt uitgesteld om het CDA meer tijd te geven om zich achter het wetsvoorstel te kunnen scharen. Er is een tweederde meerderheid van de stemmen nodig.
De meningen over of er een bindend correctief referendum moet komen, lopen sterk uiteen. Voorstanders geven aan dat het de kloof tussen burger en politiek verkleint. "Het kan de kwaliteit van de parlementaire democratie onderuit halen," zegt oud-minister Uri Rosenthal in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Het kan zelfs ten koste gaan van de kracht van de representatieve democratie. Dan zie ik liever een opkomst van burgerberaden."        Zie via YouTube de discussie: 
Gaat een burgerberaad de kloof tussen burger en politiek verkleinen? - YouTube
Picture
Picture
 Schagen 7 juni 2021,  Scharnierpunt Bestuurlijke vernieuwing 
 
Vandaag een jaar geleden werd via een burgerinitiatief de gemeenteraad van Schagen voorgelicht in een pleidooi met een  presentatie  over het  Burgerberaad.  Dit om de burgerparticipatie meer vorm en inhoud te geven in onze gemeente.  Gemeenteraadsverkiezingen inmiddels achter de  rug en een (concept)  Raadsakkoord  is in agendapunt 7 bij het Presidium beschikbaar zie Schagen & Burgerberaad met  met ambities rond bestuurlijke vernieuwing, Het ligt na instemming van het presidium ter goedkeuring aan alle partijen van gemeenteraad op 14 juni 22.
De komende week worden de ambities rond het democratisch extra instrument mogelijk concreter in een coalitieakkoord van de vier lokale politiek partijen. In afwachting van de ontwikkelingen.

Purmerend, 3 juni 2022,  Burgerberaad Wonen
​

​Een Burgerberaad is een samenkomst van diverse inwoners van een regio om te praten over een bepaald onderwerp. Dit is ook zo voor het Burgerberaad Wonen. In samenwerking met de deelnemende gemeentes, woningcorporaties, de regionale politici en deskundigen denken de inwoners van de regio na over waar, wanneer en hoeveel woningen er kunnen worden gebouwd. Ook mogen ze meedenken met wat voor huizen dat zijn. Door middel van loting worden er in totaal 500 inwoners gekozen van 16 jaar en ouder uit de hele regio. De gemeente Waterland is de eerste die zich inmiddels heeft aangesloten en mee zal doen met het burgerberaad. Lees meer> 


Picture
Picture
Picture
Picture

​Zaanstad 30 mei 2022, 
Inwoners van de regio Zaanstreek en Waterland moeten serieus kunnen meepraten over oplossingen van de problemen op de woningmarkt. De zeven gemeenten richten daartoe gezamenlijk het Burgerberaad Wonen op waarin in totaal 500 burgers met elkaar en met regionale politici en deskundigen nadenken over waar en wanneer hoeveel woningen kunnen worden gebouwd en wat voor huizen dat moeten zijn. Het Burgerberaad neemt daarover geen besluiten, maar komt met adviezen aan de afzonderlijke gemeenteraden. Lees meer>
Den Haag 27 mei 2022,  Burgerberaad gestart 

De gemeente Den Haag is begonnen met het uitnodigen van mensen voor het eerste Burgerberaad in de wijken Statenkwartier en Laakkwartier/Spoorwijk. Bijna een jaar geleden nam de gemeenteraad een motie aan waarin werd opgeroepen zo'n burgerberaad te houden om mensen mee te laten denken over de energietransitie in hun wijk.
Lees meer> 
Picture
Picture
Amsterdam 26 mei 2022,

Vind jij burgerberaden een goed idee of juist niet? Of wil je er graag meer van afweten? De komende tijd spreekt Eva Rovers, schrijver van Nu is het aan ons, op verschillende plekken over burgerberaden.

Wil je meepraten of heb je vragen voor Eva? Hier vind je meer informatie!
Lees Meer 
Zaanstad 25 mei 2022,

De regionale woningcorporaties willen een burgerberaad houden over het thema wonen en krijgen daarvoor steun van de voltallige gemeenteraad. Die steunde een motie van D66 en de ChristenUnie die het college oproept om het initiatief waar mogelijk te ondersteunen. Lees meer

Picture
Picture

​Leiden 20-5-22.
Partijen willen meer invloed voor Leidenaar bij Energietransitie 
Partij Sleutelstad, Partij voor de Dieren en Studenten voor Leiden vinden dat het hoog tijd is dat Leidenaren via een burgerberaad intensiever bij de uitvoering van de energietransitie betrokken worden. Zij hebben daarom schriftelijke vragen gesteld waarmee zij het college aansporen tot actie.
​
Lees meer> 

18 mei 2022, Er komt een G1000 Burgerberaad in Rheden 
​
In alle gemeenten van Nederland wordt gewerkt aan maatregelen om CO2-neutraal te worden. We willen af van het gebruik van fossiele brandstof, zoals aardgas en aardolie. Want deze stoten veel CO2 uit en dat zorgt ervoor dat de aarde opwarmt en dat het klimaat verandert. Voor een duurzame leefwereld voor de komende generaties moeten we andere energiebronnen gebruiken, zoals energie van de zon, de wind of warmte uit de bodem. Ook voor het verwarmen van ons huis bijvoorbeeld. Lees meer > 
Picture
Picture
Inwoners ontvangen via loting uitnodiging voor G1000Rheden
​
17 mei 2022, GEMEENTE RHEDEN – Binnenkort ontvangen duizenden gelote inwoners een uitnodiging op de mat. Een unieke kans om op een bijzondere manier mee te werken aan een duurzaam Rheden. Waarom vind jij een CO2-neutraal Rheden belangrijk?
In alle gemeenten van Nederland wordt gewerkt aan maatregelen om CO2-neutraal te worden. We willen af van het gebruik van fossiele brandstof, zoals aardgas en aardolie. Want deze stoten veel CO2 uit en dat zorgt ervoor dat de aarde opwarmt en dat het klimaat verandert.
Lees meer> 





Eindhoven 11 mei 2022, 
​Burgerberaad komt nog te vroeg,

Eindhovense politiek wil inspraak van inwoners eerst concreter maken

Een goed idee dat nog verder uitgewerkt moet worden om het echt een kans van slagen te geven. Die mening overheerste dinsdag bij de meerderheid van de Eindhovense politiek toen in vergadering werd gesproken over het burgerberaad dat D66 wil invoeren.
Lees meer>  
Picture
Picture
11 mei 2022 Wynia's Week

Het burgerberaad is geen nuttige aanvulling op het bestaande democratische bestel, maar een uitholling ervan. De aanhangers ervan zijn vooral te vinden onder klimaatactivisten en die hebben niet veel op met de bestaande orde. Ze willen het burgerberaad gebruiken om de maatschappij drastisch te veranderen.
Het heeft, zo is me gebleken, weinig zin om het debat te zoeken over principiële en praktische bezwaren tegen het burgerberaad, want de aanhangers zijn voorzien van een rotsvaste overtuiging.
​Lees meer > 
Picture
Picture
INTERVIEW Volkskrant 6 mei 2022, 15:44 
Het bewijs is er, dus waarom wachten?

Burgers kunnen de politiek helpen ingewikkelde crises op te lossen. Waar wacht Nederland nog op? In veel landen zijn positieve ervaringen opgedaan met een versterking van de democratie via burgerberaden. Het ongeduld van pleitbezorger Eva Rovers is bijna op.
​
​Het gaat nu eindelijk gebeuren, dacht schrijver Eva Rovers vlak voor de landelijke verkiezingen in maart 2021, niets staat een burgerberaad nog in de weg. Op dat moment probeerde ze al twee jaar politici ervan te overtuigen dat burgerberaden cruciaal zijn voor het oplossen van de grootste crises van deze tijd. Lees meer > 
​
Voor niet abonnees klik hier. 
5 mei 2022 Eindhovensdagblad 
Het Burgerberaad in Eindhoven komt er voorlopig niet.

Als het aan het huidige, oude college van B en W ligt. Er is geen tijd en geld om deze inspraakmogelijkheid voor inwoners uit te werken en in te voeren. De gemeente heeft al de handen vol aan andere participatieprojecten.
​
Dat schrijft het college van B en W in een reactie op het initiatiefvoorstel van oud-raadslid Mpanzu Bamenga van D66. Dat standpunt weerhoudt de democraten niet om het Burgerberaad toch aan de orde te stellen in de gemeenteraad van dinsdag 10 mei. Het voorstel houdt in dat een bij gewogen loting geselecteerde groep Eindhovenaren mee kan praten over een concreet onderwerp. Lees meer> 
Picture
Picture
Den Haag 25 april 2022. Het is tijd voor echte democratie
​ 

Dat is de ondertitel van Eva Rovers’ nieuwe boek over het burgerberaad. Niet dat ze vindt dat de huidige democratie nep is, maar hij is wél stuk. “Er wordt een oprechte poging gedaan om Nederland een democratie te laten zijn, maar er zitten veel zwaktes in het huidige systeem. En die zwaktes worden erger. De huidige politiek blijkt keer op keer niet in staat om de grote, complexe problemen van deze tijd aan te pakken. Denk aan klimaat, jeugdzorg of de wooncrisis.”  Lees meer > 
Radio 1 Omroep MAX,  23 april 2022

Politiek moet je niet teveel aan politici overlaten, stelt cultuurhistoricus Eva Rovers. Zeker niet in deze tijd van polarisatie, afnemend vertrouwen in de politiek, toenemende maatschappelijke onrust en ellenlange formaties. En dus moet er iets gebeuren, schrijft zij in haar nieuwe boek ‘Nu is het aan ons – Een oproep tot echte democratie’.
De video van  het pleidooi voor burgerberaad een discussie 11 min. 
Picture
Den Haag 22-4-22
Vandaag spreek ik minister Jetten over zijn klimaatbeleid. Dit ga ik hem adviseren 

zie de bijdrage in "de Correspondent" 


P.S. Eva Rovers bracht gistermiddag een bezoek aan klimaatminister Rob Jetten! Hij nam haar pamflet Nu is het aan ons in ontvangst en samen bespraken zij Eva's tips voor een succesvol landelijk klimaatburgerberaad in Nederland. Jetten gaat volgende week op vakantie, en neemt het boek mee. 


 Schagen,22-4-22 Flessenpost.
Moet de participatie wijken voor een burgerberaad?   
De politiek kan het niet alleen. 
In een burgerberaad buigt een gelote groep inwoners zich over een complex maatschappelijk probleem. Anders dan de Tweede Kamer vormt de groep een goede afspiegeling van de samenleving – een soort mini-Nederland dus. De deelnemers laten zich grondig informeren door experts en ervaringsdeskundigen, en gaan met elkaar op zoek naar oplossingen die het gemeenschappelijk belang dienen.
Dat doen ze door zich samen te ‘beraden’, of met een duur woord: te ‘delibereren’. Bij deze manier van overleg gaat het er niet om anderen te overtuigen van jouw mening, maar om te zoeken naar common ground en van daaruit oplossingen te bedenken. Geen debat dus, maar dialoog. Geen meningenoorlog, maar uitwisseling van perspectieven. Lees meer> 
Picture
Picture
 NRC.   21-2-22,   Interview ‘De democratie is haar burgers kwijt, terwijl we enorm aan de bak moeten zegt Eva Rovers Cultuurhistoricus.
Eva Rovers pleit voor burgerberaden waarin ingelote burgers zelf klimaatplannen maken. In andere landen gebeurt dat al. „Het instrument is er. De noodzaak is er.”
Als politici de urgentie van klimaatverandering niet voldoende zien, als zij de verregaande maatregelen die nodig zijn om uitstoot drastisch terug te dringen niet durven nemen, als het systeem van gekozen volksvertegenwoordigers burgers onvoldoende betrekt bij die maatregelen, dan, dán, denkt Eva Rovers, moeten burgers het zelf maar doen. Lees meer> 
Schagen, 20-4-2022.  Burgerberaad in Schagen ? De cijfers spreken !
 
Afgelopen dinsdagavond werd een presentatie gehouden voor de negen fractievoorzitters over de online verdeling van de meningen over actuele onderwerpen in de Gemeente Schagen. Het betrof meningen uit de online enquête "Mijn Stem"  voorafgaande aan de verkiezingen van maart 2022. Ruim 10.000 inwoners van de ruim 37.000 kiesgerechtigden gaven digitaal hun mening.  Eén van de vragen was:  “De gemeente stelt een Burgerberaad in ” en gaf zo bleek een goed beeld van de actualiteit rond participatie. Daarbij werd aangegeven  dat 56 % het een goed idee vindt en 26 %  was neutraal. Een kleine 20% heeft geen affiniteit met het onderwerp voor bestuurlijke vernieuwing. Gelet op  deze cijfers ligt het in de lijn dat de nieuwe coalitie van Schagen dit onderwerp gepaste aandacht geeft op basis van het aantoonbare draagvlak in onze gemeente. Het rapport is beschikbaar via de pagina Schagen op het dashboard. Lees meer >       
Picture
Picture
Amsterdam Pasen 2022,    "De politiek kan het niet alleen" 
​Auteur:  Eva Rovers
In een burgerberaad buigt een gelote groep inwoners  zich over een complex maatschappelijk probleem. Anders dan de Tweede Kamer vormt de groep een goede afspiegeling van de samenleving – een soort mini-Nederland dus. De deelnemers laten zich grondig informeren door experts en ervaringsdeskundigen, en gaan met elkaar op zoek naar oplossingen die het gemeenschappelijk belang dienen. 
Dat doen ze door zich samen te ‘beraden’, of met een duur woord: te ‘delibereren’. Bij deze manier van overleg gaat het er niet om anderen te overtuigen van jouw mening, maar om te zoeken naar common ground en van daaruit oplossingen te bedenken. Geen debat dus, maar dialoog. Geen meningenoorlog, maar uitwisseling van perspectieven. 
 Lees meer >  
                                                                              Nieuwsbrief 9 - 14 april 2022
Samen in Balans
​De gemeente heeft haar inkomsten en uitgaven weer in balans gebracht. De gemeenteraad heeft daarover advies gevraagd aan de 150 leden van de Inwoners Advies Commissie (IAC).
In deze nieuwsbrief leest u over de laatste ontwikkelingen.

​Lees meer op www.zeist.nl/sameninbalans.
Picture
Picture
Eindhoven 14-4-2022. Burgerberaad in Eindhoven?
​In Zeist bezuinigden de inwoners zelf bijna 2,5 miljoen


 Een burgerberaad is een goede manier om inwoners te betrekken bij de politiek en het zorgt voor meer draagvlak rond besluiten. Maar alleen als het serieus wordt aangepakt, zo stellen deskundigen. In Eindhoven besluiten ze volgende maand of inwoners op deze manier betrokken worden. Bron: Eindhovens Dagblad 
11 April 2022,  Handelingsperspectief voor noordelijke bestuurders Maatschappelijke onrust door overheidsbesluiten baart noordelijke veiligheidsinstanties steeds meer zorgen.

​In Noord-Nederland spelen veel kwesties die de relatie burger-overheid compliceren: windmolens, zonneparken, zoutwinning, aardbevingen. Een groeiende zorg voor veiligheidsinstanties aldaar is maatschappelijke onrust door overheidsbesluiten.
Het besef dat het op bestuurlijk vlak slecht gaat met ons land is tijdens ons onderzoek mainstream geworden, stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Verwey-Jonker Instituut in ‘Casusonderzoek maatschappelijk onrust Noord-Nederland bij overheidsbeslissingen’. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van Regionaal Bestuurlijk ­Politie Overleg Noord-Nederland (RBPO). De thematiek in Noord-Nederland cumuleert op veel plaatsen. Het speelt vooral in landelijk gebied, ‘waar men zich al snel ­onzichtbaar, onbelangrijk en machteloos voelt ten opzichte van de “hoge heren” in de stad of in Den Haag’.    Bron:Binnenlands bestuur    Lees meer> 
Picture
Picture

Wageningen, 10-4-2022, 
Wageningse klimaatcoalitie wil dat burgers meepraten over klimaatoplossingen: ‘Duwtje in de rug voor gemeente’ 

De Klimaatcoalitie Wageningen roept de gemeente Wageningen op tot een burgerberaad over klimaatoplossingen. Maandagavond presenteert de groep zijn Groenboek op de eerste politieke avond van de nieuw verkozen gemeenteraad.
,Ik maak me zorgen over de gevolgen van de klimaatcrisis”, zegt Aniek van den Berg van de Wageningse klimaatcoalitie. ,,Daarom wil ik me lokaal inzetten voor klimaatoplossingen.” En die zijn er volgens de leden van de groep volop te vinden in Wageningen.  Lees meer> 
Zeist 7-4-2022, Burgerberaad. Première film  11 april 2022  20.00 uur 
Première film Inwoners Advies Commissie Zeist Filmmaker Frans Bromet heeft in 2021 op verzoek van de gemeente Zeist een film gemaakt over de Inwoners Advies Commissie (IAC). In deze commissie dachten 150 gelote inwoners in de eerste maanden van 2021 met de gemeente mee over oplossingen om de gemeentelijke begroting in balans te krijgen. Dat leverde bij de begrotingsbehandeling in november 2021 onder meer 1,7 miljoen euro aan besparingen op. De film hierover wordt tijdens een bijeenkomst op 11 april voor het eerst vertoond. Die bijeenkomst wordt vanaf 11 april, 20.00 uur live op Youtube gestreamd en is ook daarna hier terug te zien. In de 35 minuten durende film interviewt Bromet op zijn authentieke manier onder meer IAC-leden, de burgemeester en ambtenaren over hoe zij het hele proces hebben ervaren. Aan bod komen de hobbels, twijfels en successen en de betekenis die deelname aan de IAC voor een aantal deelnemers heeft gehad. De Inwoners Advies Commissie is een voorbeeld van wat in Nederland ook wel ‘burgerberaad’ wordt genoemd. De trailer van de film: https://vimeo.com/658602903/71eb541d11 https://www.zeist.nl/sameninbalans en http://enbromet.nl/
​Lees meer> 
Picture
Picture
Eindhoven,4-4-22 Burgerberaad om vertrouwen in politiek te herstellen'
​

Een beraad waarbij Eindhovenaren ingeloot worden, en zich met elkaar buigen over een heikel maatschappelijk probleem. Dat instrument, een burgerberaad, wil de gemeente gaan inzetten om het vertrouwen in overheid en democratie te verbeteren. 
Het vertrouwen in de politiek en de overheid loopt namelijk terug, zo stelt het college vast. Dat wordt onderschreven met de bedroevend
 lage opkomsten bij gemeente raadsverkiezingen, die niet boven de 50 procent uitkomen. Dat terwijl de maatschappelijke tegenstellingen en polarisatie steeds sterker worden.
Wanneer het eerste burgerberaad gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Er moeten zo’n 100 tot 150 mensen aan gaan deelnemen. Het college trekt 200.000 euro uit voor het initiatief. Daarvan moet onder meer de vergoeding worden betaald die mensen krijgen die deelnemen. Lees meer> 
 VPRO Tegenlicht. 25-3-2022
Machtige lobbyisten en in het nauw gedreven politici houden broodnodige verandering vaak tegen. Democratie-activist Eva Rovers pleit al jaren voor een goede oplossing: het burgerberaad.
Podcast met Interview door roland duong Ons democratisch bestel piept en kraakt. Dat blijkt onder meer uit de record lage opkomst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Veel burgers zweven van de ene nieuwe partij naar de andere. Of ze stemmen helemaal niet meer. Wordt het niet hoog tijd dat Nederland werk gaat maken van het burgerberaad?
​ Luister podcast > 
Picture
Picture
Trouw  Opinie,  23-3-2022,   
De energietransitie, de klimaatadaptatie en al die andere maatschappelijke vraagstukken waar we voor staan, kunnen niet worden opgelost zonder samenwerking tussen gemeenten en burgers, vinden de actieve burgers Louise Boelens en Irene Sinteur. 
Passage uit het artikel.

Preferendum En dit kan. Start een maatschappelijke beraadslaging met een brede publiekscampagne. En sluit dit af met een burgerberaad (een afspiegeling van de inwoners die op basis van dialoog met aanbevelingen komen) of met een andere vorm waarbij burgers aan zet zijn, zoals een preferendum. Wees creatief, betrek burgers bij het vormgeven hiervan.
Lees meer> 
Bron: Noord-Hollands Dagblad, zaterdag 19 maart 2022
Picture
Picture
​

16-3-2022 Vers-van-de-pers!
Thorbecke-pamflet: MEE(R) DOEN MET LOKALE DEMOCRATIE
Kant-en-klare suggesties voor democratische vernieuwing in college- en raadsakkoorden
Op 16 maart kiezen we onze gemeenteraden. Gelukkig mogen we in Nederland onze stem laten horen. Maar er zijn ook terechte zorgen over onze lokale democratie. Democratie vraagt om permanent onderhoud. Vertrouwen in de democratie ontstaat als mensen zich gehoord en gezien weten.
Het Thorbecke-pamflet benoemt acht prioriteiten, mét concrete tekstvoorstellen, die niet mogen ontbreken in nieuwe lokale akkoorden. Bouw je eigen maatwerk door creatief te knippen, te plakken en aan te vullen! Noot: het Burgerberaad wordt benoemd als een optie in het pamflet. 

​  Het Thorbecke-pamflet is hier te downloaden.



​​
Schagen, 14-3-2022.  Lijstrekkersdebat Schagen. 

Het gehouden debat wordt afgesloten met een column van Burgemeester Marjan van Kampen. Zij benoemd in haar uitgesproken column de mogelijkheid van Burgerberaad.  De passage is hier verkort (ruim 1 min. ) weergegeven en overgenomen van de lokale nieuwszender Noordkop Centraal.  Ga voor het gehele debat naar de website van Noordkop Centraal. Lees/luister meer >  ​
Picture
Utrecht 11-3-22 Een mooie stap in Utrecht!

Gisteren heeft de gemeenteraad van Utrecht een motie aangenomen die het Burgerberaad volledig steunt. Ze vragen het (nieuwe) college een aantal Burgerberaden te organiseren en op basis van de evaluatie te bepalen of het Burgerberaad een goed middel is om toe te voegen aan de verordening. Klimaat is voorgesteld als een van de onderwerpen. Stemverhouding: 44 voor, 1 tegen. Volg de onderstaande link en open de motie in de bijlage op de site!

Lees meer > 

We trekken Nederland over de streep: 
Burgerberaad Klimaat & Milieu in 2022
November 2020, de Motie van Agnes Mulder over een onderzoek naar ‘burgerfora’ bij de klimaat en de energietransitie, krijgt brede steun in de Tweede Kamer. Er dient snel een overzicht te komen over ervaringen met de voor- en nadelen van een Burgerberaad. Het rapport ‘Betrokken bij klimaat’ van de Commissie Brenninkmeijer ligt er binnen drie maanden. Daarna blijft het stil. Ondertussen hebben in vrijwel alle landen om ons heen burgerberaden over het klimaat plaatsgevonden, of zijn ze onderweg! Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft aangekondigd dat hij in mei ’22 komt met een integrale visie op burgerbetrokkenheid.  Aanmelden? via Lees meer 
Doorbraak-Dialoog   11 Maart 15:00-17:00 
Picture
Picture


Schouwen-Duiveland 22 feb 2022, 

De kloof tussen politiek en de burger wordt steeds groter, één van de gevolgen hiervan is dat de polarisering in de maatschappij toeneemt. Door burgers actiever te betrekken bij beslissingen die door de politiek genomen worden, kan deze kloof overbrugd worden. Lees meer 

​
Noorderveld, 22 februari 2022.   Burgemeester blikt terug over de raadsperiode en vooruit o.a. over o.a. participatie
 
Mensen willen meepraten en dat is logisch on een democratische samenleving. Iedereen wil woningbouw, Maar zodra je een  gebied gaat ontwikkelen, heb je ook weer te maken met tegenstanders. In het uitbreidingsgebied Peize is zo’n voorbeeld. Omwonende zijn het er niet mee eens,  een
“ Burgerberaad” zou een oplossing kunnen zijn. Een groep via een a-selecte steekproef gekozen inwoners die zelf een oplossing bedenkt voor een ingewikkeld probleem als de raad er niet uitkomt. Smid ziet er wel wat in ‘Je zou het als een experiment met een bepaald thema kunnen proberen. Een mooi kans voor de nieuwe raad. Laten we op werkbezoek gaan. Ik hoop dat de nieuwe raad zich daarvoor openstelt en mee aan de slag gaat. Lees meer.   (pagina 22) 
 
Picture
Picture
Deventer 22-2-22.   In deze nieuwsbrief maken we ons op voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart.
​Het is een belangrijk moment voor de Deventer democratie: wat kunnen we van de nieuwe raad verwachten op het gebied van klimaatbeleid? En hoe staat de nieuwe raad tegenover nieuwe vormen van burgerinspraak? Wilt u uw steun als bewoner van Deventer aan het Burgerberaad laten horen? Teken dan de Steunbetuiging op avaaz.org De vijf werkgroepen van de Initiatiefgroep Burgerberaad voor het Klimaat Deventer draaien op volle toeren, zult u merken. We kijken over de grens van Deventer naar andere gemeenten die ons voorgingen in burgerpanels over heikele onderwerpen. Zelfs de Europese Commissie experimenteert nu met burgerplatforms. Wanneer zal de gemeente Deventer die stap zetten? We hopen en verwachten dat zij nog dit kalenderjaar een besluit daarover neemt, Lees meer> 


​SCHAGEN 20-2-22,  Burgerberaad = onderdeel van de keuzes.
Maandag 14 t/m woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen.
In Schagen zijn 29 zetels te verdelen onder 9 deelnemende partijen. 
Benieuwd naar waar de 9 partijen in gemeente Schagen voor staan? Vrijdag is de Stemhulp voor de gemeente Schagen online gegaan. 
Op www.mijnstem.nl/schagen kunnen bezoekers op basis van stellingen zien wat de speerpunten zijn van de partijen. 
Op basis van de antwoorden laat de stemhulp zien welke partij het dichtst bij de eigen mening staat. Daarnaast is er achtergrondinformatie te vinden en kunnen de partijen met elkaar vergeleken worden.
Lees meer 

Picture
Picture

Hoofddorp 18-2-2022, GroenLinks Haarlemmermeer organiseert webinar over Burgerberaad.

​
Is dat ene vakje per vier jaar inkleuren genoeg om echt mee te praten? Hoe kun je inwoners nog beter betrekken bij wat er in de gemeente moet gebeuren? In diverse gemeentes worden daarvoor Burgerberaden opgezet. GroenLinks Haarlemmermeer organiseert maandag 21 februari een webinar over de vraag of zo’n Burgerberaad ook voor deze gemeente een goed idee kan zijn.
Lees meer
Zwolle 18-2-22, Zwols college moedigt experiment lokale democratie aan.Zwolle – Het Zwols college van burgemeester en wethouders is enthousiast over een voorstel van GroenLinks en D66 om een burgerberaad en Digitale Democratie in te stellen. Het college juicht versterking van de lokale democratie alleen maar toe.  Wel vraagt ze aandacht voor initiatieven die al lopen binnen de huidige gemeentelijke organisatie. Binnen de gemeentelijke organisatie is reeds gestart met een aantal pilots in “Open Stad”. Dit experiment zou een vervolgstap daarin zijn. Ten aanzien van de het voorgestelde experiment staat men feitelijk al in de startblokken .Lees meer 

Picture

​Schagen, 15 2-2022,  Gemeenteraad Schagen en Burgerberaad 


​De gemeenteraad van Schagen vanavond bijeen in de raadzaal na de , heeft zich uitgesproken en ingestemd met de "Uitgangspunten Participatiebeleid" . Het rapport door de klankbordgroep van de Raad opgesteld  is geaccordeerd. Opvallend was dat een viertal partijen zich expliciet uitsproken om het Burgerberaad nader onder de loep te nemen in de nieuwe raadsperiode. Een pilot uitproberen van het vernieuwende instrument werd nadrukkelijk genoemd als een goede  optie. 
Picture
Lees meer >  NRC  13-2-22
Picture
Picture

SCHAGEN 10-2-2022 Het burgerberaad begint ingang te krijgen bij de lokale politiek. In de verkiezingsprogramma’s van de meeste partijen in Schagen komt het onderwerp aan de orde in het kader van de burgerparticipatie.

Met een burgerberaad helpen inwoners hun volksvertegenwoordiging om beslissingen te nemen over complexe – vaak polariserende – onderwerpen. Een door loting samengestelde groep burgers doet, op basis van uitgebreide informatie en overleg, aanbevelingen over beleid.
​
In Amsterdam is onlangs een burgerberaad geweest over het klimaat. Het burgerberaad mocht de gemeente adviseren welke extra maatregelen de gemeente Amsterdam kan nemen om haar klimaatdoelen te halen. In het advies zijn 26 concrete voorstellen gedaan, zoals meer gebruik van aardwarmte en een isolatiefonds. Lees meer > 
Den Bosch 10-2-22, Volgende stap gezet naar meer politieke invloed voor burgers, plan Bosch burgerberaad ligt klaarHet voorstel om een burgerberaad in Den Bosch op te starten ligt klaar. Het burgerberaad moet inwoners meer betrekken bij de lokale politiek en hen meer invloed geven op de besluitvorming. Lees meer> 
Picture

Schagen toont ambities Burgerberaad 

Picture

​Schagen, 8 februari 2022,
Sinds vandaag hebben alle politieke partijen van de gemeente Schagen hun visie digitaal beschikbaar over de bestuurlijke vernieuwing via  Burgerberaad. In totaal zijn negen visies op deze vorm van participatie van van de lokale politieke partijen beschikbaar. Zes partijen spreken expliciet zich uit over deze vernieuwde vorm van participatie en vertalen dat in concrete ambities in hun verkiezingsprogramma’s. Twee partijen spreken over ambities rond  burgerparticipatie Alle visies en genoemde waarden rond burgerparticipatie zijn in PDF vorm te lezen op de respectievelijk websites van de politieke partijen. Een samenvatting op hoofdlijnen treft u hier aan. Lees meer >    
  


​Zierikzee, 6-2-2022, De democratie op Schouwen kan wel wat extra's gebruiken vindt GroenLinks: ‘Begin een burgerberaad’

Meer macht aan het volk. GroenLinks wil een 'burgerberaad’ instellen om inwoners van Schouwen-Duiveland directe invloed te geven op belangrijke beslissingen. Dat moet het draagvlak voor het beleid vergroten, ziet lijsttrekker Ruud van de Laar het resultaat in andere gemeenten die de al de proef op de som hebben genomen. Lees meer > 
Picture
Picture
Picture
Schagen 5 februari 2022,  
Gemeente Schagen moet beter nadenken over participatie burgers
​

De gemeente Schagen moet vooraf beter bedenken hoe de bewoners bij het beleid moeten worden betrokken. Schagen streeft naar veel participatie, maar heeft niet duidelijk genoeg voor ogen hoe dat dan moet gaan.
Dat concludeert de zogeheten Rekenkamercommissie van Schagen, die onderzoek deed naar burgerparticipatie in de gemeente. Participatie is sinds enkele jaren het toverwoord in veel gemeenten. Burgers moeten zo veel mogelijk meepraten over zaken die de gemeente doet. En het liefst zo vroeg mogelijk bij de besluitvorming worden betrokken. Lees meer > 
Noordenveld 2-2-22, Burgerberaad: inwoners bedenken zelf oplossing voor complexe vraagstukken ‘Je creëert een samenleving waar je samen voor staat’Er moet vernieuwing komen in de bestaande democratie. Dat vinden politica Anita van de Noord en Ype Dijkstra uit Roden. De inspraak zoals het bedoeld is werkt niet, vindt het duo dat zich hard maakt voor een burgerberaad in de gemeente Noordenveld. Het is zoals het vaak gaat: mensen zien een probleem, spreken in of schrijven een brief die vervolgens op de stapel belandt. ‘We hebben kennis genomen van uw standpunt en zullen deze betrekken bij de besluitvorming’, luidt meestal de standaard reactie van de gemeente, zeggen Van der Noord en Dijkstra. ‘Dat moet anders. We moeten de democratie ontdoen van de slijtage die er is.’    Lees meer > 
Picture
Picture
Omroep Zeeland Woensdag 2-2-22
GroenLinks wil kloof tussen burger en bestuur te verkleinen
GroenLinks op Schouwen-Duiveland vindt dat burgers meer betrokken moeten worden bij politieke besluitvorming. De partij pleit voor de invoering van een zogeheten burgerberaad, een aanvulling op de lokale democratie. Lees meer > 


 Schagen, 2-2-22, Burgerberaad & Oordeels vormde vergadering
Op maandagavond 31 januari werd digitaal het onderwerp participatie besproken door de raadsleden van de gemeente Schagen. De notitie “ Uitgangspunten Participatie”  was aan de orde in de oordeelvormede vergadering. Door een zevental partijen werd expliciet het Burgerberaad benoemd en hun visie op dat relatief nieuwe bestuurlijke instrument gegeven. De relatie met de het recent verschenen Rekenkamer rapport participatie werd eveneens geduid. Van deze beraadslaging is een stream beschikbaar voor geïnterneerden. De in totaal 1 uur durende vergadering kan door scrollen op het onderwerp Burgerberaad worden bekort. Waar de respectievelijke partijen, Groen links, Jess Lokaal, CDA, PvdA, VVD , Senioren partij en Duurzaam Schagen aan het woord zijn in hun logo aangebracht. Op die wijze kan snel kennis worden genomen van de politiek reacties naar bestuurlijke vernieuwing.    
Picture
Lees meer >
Oosterwolde 1-2-2022,  
Ook in Ooststellingwerf zien we dat inspraak en betrokkenheid twee, soms zeer, verschillende zaken zijn. Bij wet geregelde inspraak is van groot belang; het geeft veelal aan mensen met een zeker belang de mogelijkheid om hun opvatting kenbaar te maken. Een veel grotere groep mensen die op de duur wél betrokken zijn bij voor hen belangrijke zaken, (zoals een dorpsuitbreiding of de verduurzaming “hoe ga is straks van het gas af? En dan?”) maar als regel niet van zich laten horen is veel groter! Toch is de overheidsbeslissing veelal voor hen van zéér groot belang. De Partij van de Arbeid in Ooststellingwerf wil een goede weg vinden juist ook déze groep bij belangrijke overheidsbeslissingen te betrekken. Sterker; gewone mensen hebben vaak een pasklare sleutel voor een oplossing! BurgerBeraad, een gelote groep mensen, mannen en vrouwen, oud en jong, arm én rijk worden gevraagd zélf een oplossing te vinden voor ingewikkelde vraagstukken. Opgedane ervaringen in andere gemeenten in binnen- en buitenland met deze vorm van burgerparticipatie zijn zeer hoopvol en bevredigend. Wij willen in Ooststellingwerf deze mogelijkheid benutten bij het nemen van belangrijke beslissingen door de bevolking zélf het stuur in handen te geven! 
Schagen, 28-1-2022,  Uitgangspunten participatiebeleid
De gemeenteraad van Schagen gaat maandag 31 januari 2022, in de Oordeelvormende vergadering de notitie behandelen  "Uitgangspunten participatiebeleid". Daarin wordt als optie Burgerberaad genoemd.  Het voorstel dat is opgesteld met intensieve inbreng van de raadscommissie bestaande uit vijf leden heeft als basis uitgangspunt dat:
Iedereen moet maximaal mee kunnen doen aan het maatschappelijk verkeer, moet daarbij zijn of haar eigen leven vorm kunnen geven en moet daarvoor invloed kunnen uitoefenen op zijn of haar leefomgeving
In maart 2021 heeft het presidium daarom een verzoek gedaan voor een beeldvormende vergadering over participatie. Tegelijkertijd werd vanuit het college een proces opgestart om te komen tot een herijking van het huidige participatiebeleid.  De discussie onder agendapunt 6, is live vanaf 20.00 uur te volgende via deze link >   
Picture
Picture
Amsterdam 26-1-2022,  Het burgerberaad, een nieuwe manier van participatie die afgelopen jaar in Amsterdam plaatsvond, heeft tien voorstellen opgeleverd die de CO2-uitstoot van de stad versneld kunnen verminderen. De uitkomsten zijn doorgerekend en een flink aantal voorstellen blijkt een positieve bijdrage aan de snellere verlaging van CO2-uitstoot te leveren.

Lees meer> 
24 januari 2022 Amsterdam . Burgerberaad smaakt naar meer, vindt het college
​

Het burgerberaad, een nieuwe manier van participatie die afgelopen jaar in Amsterdam plaatsvond, heeft tien voorstellen opgeleverd die de CO2-uitstoot van de stad versneld kunnen verminderen. Door middel van loting werden Amsterdammers gevraagd mee te denken over één van de grootste uitdagingen van de stad. De uitkomsten van het Burgerberaad zijn doorgerekend, en een flink aantal voorstellen blijken een positieve bijdrage aan de snellere verlaging van CO2-uitstoot te leveren. Het college van B en W is enthousiast over deze wijze van participatie en ziet in de toekomst graag meer burgerberaden in de stad. De Hogeschool van Amsterdam evalueert het proces om het verder te verbeteren.

​Leesmeer > 
.
Picture
Vrijdag 21 -1-2022  Radio 1    "Spraakmakers" 
David van Reybrouck over Burgerberaad
Picture
Picture
Lees meer > 
 Schagen, 20-1-22      Recent verschenen.
Tip:  Buitenhof zondag 16-1-2022 n.a.v. interview met Bas Heijne  

​‘Een briljant essay dat, zeker nu een nieuw en hedendaags publiek verdient’.
Geert Mak

Een Pijnlijk actuele Waarschuwing   
Sander Schimmelpenninck

‘Onmisbaar, dit essay ( en in  de inleiding), om de ondermijnende krachten in onze democratie te begrijpen.’
 Roxane van Iperen, auteur van  ’t HOOGE NEST”
​

‘Ter Braaks meesterlijke essay toont hoe kwetsbaar onze op samenleving is voor het gif van de haat.”
Eric Smit, Hoofredacteur van Follow the Money 
De Correspondent  18-1-22,   Nederland beschermt de natuur kapot 
In geen enkel Europees land worden zo veel dier- en plantensoorten bedreigd als in Nederland. Hoe dat kan? Juist het beleid van de Nederlandse overheid dat de natuur moet beschermen, is schadelijk voor de natuur.
Tijd dus voor het democratiseren van ons natuurbeleid. Wat is de betekenis van natuur, en wat willen we ervan? Geen vragen die burgers en beleidsmakers kunnen uitbesteden aan een strijd tussen belangenpartijen. Het gaat over niets minder dan het vaststellen van de fundamentele waarden waarop onze samenleving groeit. Letterlijk.
lees meer
Picture
NOS Journaal 20.00 uur 15-1-22 ,  Burgerberaad en ontevreden burgers ​
Picture
Lees meer
Zeist 31 december 2021, overgenomen uit  blad Burgemeester (ngb) 
Koos Janssen, Burgemeester van Zeist, vond het best spannend om een miljoenenbezuiniging over te laten aan een burgerberaad van 150 aselect gekozen Zeistenaren. Het leverde maar liefst 62 voorstellen op, die niet alleen leiden tot 1,7 miljoen euro bezuiniging, maar ook een grote maatschappelijke opbrengst hebben.  
lees meer >
Picture
Picture
Haarlem, 23 december 2021 19.30 uur 
​
Zojuist heeft de gemeenteraad van Haarlem ingestemd om  de burgers meer te betrekken bij de besluitvorming door een pilot te starten voor een Burgerberaad in de gemeente. De raad wens eerst te experimenteren en zodoende ervaringen op te doen om te komen tot een eventuele verordening 
lees meer + video
Den Haag,15 december 2021.  Het Regeerakkoord Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst
Coalitieakkoord 2021 – 2025 VVD, D66, CDA en ChristenUnie
​
Enkele toepasselijke passages uit de regeerakkoord in relatie tot het  Burgerberaad.
 
Paragraaf 1  Democratische rechtsorde
                     Versterking van de democratische rechtsorde
  • Wij willen werken aan een overheid die transparant, toegankelijk en begrijpelijk is. Ook willen wij, zowel in cultuur als structuur, werken aan een versterking van onze democratische instituties.
  • We stimuleren op lokaal niveau mogelijkheden voor burgerparticipatie en burgerinitiatieven, zoals een uitdaagrecht waarbij mensen de mogelijkheid hebben om publieke taken over te nemen van de gemeenten, met de publieke middelen die hiervoor nodig zijn.
Picture
Lees meer het regeerakkoord
Picture
Meer lezen ...   Haarlems dagblad.
HAARLEM,  10 december 2021             Nieuw democratisch experiment Burgerberaad in de commissie bestuur besproken.
​ 

Over lastige onderwerpen in een stad is het vaak lastig te besluiten, zo ervoer Haarlem bijvoorbeeld bij de discussie over huisvesting van mensen met een verslaving en psychische problemen, Domus Plus. Om breder draagvlak onder inwoners in de besluitvorming te kunnen krijgen komen daarom de Actiepartij, GroenLinks en D66 met een initiatiefvoorstel voor een Burgerberaad Haarlem. De commissie Bestuur spreekt donderdag 9 december over het voorstel.

Na een inhoudelijke debat besloot de commissie het initiatiefvoorstel gecombineerd met de zienswijze van het college voor te leggen aan de raad voor stemming.
Schagen, 8 december 2021 Loting en Burgerberaad,
 Vandaag 8 december heeft Hans deelgenomen aan een door de G1000 werkgroep georganiseerd webinair met het thema “de Loting”  bij het Burgerberaad. Dit belangrijke onderdeel dat de waarborgen rond representativiteit en draagvlak bevorderd bij het organiseren van een burgerberaad. Een duidelijke strategie en aanpak in de communicatie is essentieel voor het succes. Anders gezegd vooraf investeren in de organisatie met  in heldere transparante structuren in de  uitvoering van de communicatie zijn faal c.q. succesfactoren. Voor de geïnteresseerde lezer zijn in het verleden schreef de bekende Belgische auteur  David van Reybrouck hierover een tiental redenen. Deze zijn te lezen via onderstaande link. Kortom er zit beweging in op diverse (lokale) fronten naar de bestuurlijke vernieuwing. 
Picture
Het beoogde doel " het draaiende vliegwiel " 
Meer lezen
Picture
Zeist 18 november 2021, Het is gelukt: een sluitende begroting! Het was een bijzondere avond, op dinsdag 9 november. De gemeenteraad heeft die avond een sluitende begroting voor 2022 kunnen vaststellen. De begroting is dus in balans, en dat is mede door het goede werk van de Inwoners Advies Commissie. De IAC-leden hebben samen tientallen voorstellen gedaan die het gat in de begroting met 1,7 miljoen hebben verkleind. Ook het financiële plaatje van de jaren 2023 tot en met 2025 ziet er weer goed uit. Een prachtig resultaat, en een bijzonder proces.
Leesmeer

Amsterdam  16 november 2021,


De mogelijke komst van zeventien windturbines stuitte in Amsterdam op veel verzet. Wat kan de stad nog meer doen om de klimaatdoelen te realiseren? Een panel van honderd willekeurige burgers mocht die vraag beantwoorden. Maandag diende het Burgerberaad zijn voorstellen in.
leesmeer Volkskrant
LeesMeer  NOS
Picture
Picture
Amsterdam 13-11-21, Mini-Burgerberaad  
​

Begin oktober viel bij 2.000 bewoners een uitnodiging van de gemeente in de brievenbus. Zij werden uitgenodigd om zich aan te melden voor het mini-burgerberaad en zo een actieve rol te spelen bij het klimaatbeleid. We ontvingen 240 aanmeldingen waarna een tweede loting volgde om tot de definitieve 100 deelnemers van het burgerberaad te komen. Het mini-burgerberaad mag de gemeente adviseren welke extra maatregelen gemeente Amsterdam kan nemen om haar klimaatdoelen te halen.
Lees meer...
Heusden 4 november 2021, 
G1000 Raadscafé over Burgerberaad duurzaamheid op wijkniveau

Op 1 oktober kwamen de gemeenteraad en enkele leden van het college van B&W van de gemeente Heusden bijeen om deel te nemen aan een G1000 Raadscafé. Doel van de avond was om gezamenlijk helder te krijgen hoe een burgerberaad op wijkniveau kan bijdragen aan de transitie naar een duurzame gemeenschap.
Doordat het G1000 Raadscafé een verkorte versie van het burgerberaad vormt, konden de deelnemers meteen de potentie ervan ervaren: het snel ontwikkelen van onderlinge verbinding, vertrouwen en begrip. Het proces, en de dialoogregels waar de deelnemers zich aan houden, nodigt iedereen uit om in openheid te spreken en te luisteren.
Lees meer ...
Picture
Picture
Leesmeer ...
Den Haag 4-11-2021,
​Opinieonderzoek van de Radboud Universiteit (RU) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat een ruime meerderheid het idee van een burgerforum steunt. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er meer steun is voor een lokaal dan een nationaal burgerforum. Op lokaal niveau is er al de nodige ervaring met deze vorm van inspraak. Steeds vaker wordt het instrument ook op landelijk niveau voorgesteld, bijvoorbeeld om burgers te betrekken bij discussies over klimaat of de toekomst van de zorg. Een burgerforum kan een manier zijn om andere perspectieven, belangen en ervaringen in te brengen in het politieke debat. Grote uitdaging bij het organiseren van een burgerforum is het zorgdragen voor een representatieve afspiegeling van de samenleving onder de deelnemers. Onder andere lager opgeleiden zijn vaak minder geneigd mee te doen.

Zeist, najaar 2021
​
Eind november 2020 viel een brief van de gemeente op 6500 willekeurige deurmatten in Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder, Huis ter Heide en Zeist. ‘Uw kans op invloed’, stond op de envelop. De brief had tot gevolg dat bijna 1000 inwoners zich bij de gemeente meldden. Zij boden zich aan om de gemeenteraad te adviseren over hoe ze de gemeentelijke inkomsten en uitgaven weer in balans kan brengen. 

Dit met succes in het najaar werd een gedegen advies aangeboden aan de Gemeenteraad. Opmerkelijk het gehele  proces heeft digitaal plaatsgevonden in een periode van drie maanden.  
Lees meer ...
Picture

Picture
“Een aanrader voor eenieder die bezig is met de weerbarstige praktijk van samenwerken in turbulente tijden” - Jan Rotmans.
Lees meer...
Deventer, 27-10-21. Hoe doen we het samen goed?
Met verschillende belangen tot een goed en gedragen resultaat komen is niet altijd gemakkelijk. Partijen raken gemakkelijk verstrikt in een strijd of lijken elkaars taal niet te verstaan. Door onbegrip ontstaat makkelijk verwijdering. Terwijl men bijna altijd met de juiste wensen en intenties met elkaar aan tafel schuift.
​
Dus hoe doen we het samen goed? Daarover gaat het nieuwe boek Als elke stem telt. In drie delen vertellen de auteurs, mede op basis van hun ervaring met (burger)participatie, over de dynamiek van samenwerken met verschillende belangen. Ze diepen de theorie erachter uit en komen met een praktische aanpak om de noodzakelijk verbinding en vertrouwen te versterken en samen tot gedragen besluiten te komen.
 
Het boek geeft inzichten en handvatten om de samenwerking in burgerberaden, bij burgerinitiatieven of overheidsparticipatie te verdiepen en waardevol te maken. De ontwikkelingen op dit vlak - niet in de laatste plaats aangezwengeld door de aankomende omgevingswet - zijn namelijk sterk gebaat bij aandacht voor passende mindset en vaardigheden. Het in het publieke domein samen goed doen is veelal vooral een cultuurverandering dat om geduld en de juiste kennis vraagt.

Schagen 21-10-21,  Thorbecke 2024 is een toekomstverkenning over lokale democratie en bestuur. Het is een VNG-initiatief vanuit de Verenigingsstrategie Gemeenten 2024.
Nederland is geen land van revoluties. Veranderingen gaan stapsgewijs en beginnen meestal in de lokale praktijk. Die praktijk is in Appingedam anders dan in Zoetermeer. Daarom moeten gemeenten gaan over hoe zij hun lokale democratie en bestuur inrichten.
Zo riep minister Ollongren van BZK in haar Thorbecke-lezing eind 2018 gemeenten op tot maatwerkdemocratie: “een bestuur dat meebeweegt met de tijd. Waarin ruimte is voor variatie.” De VNG omarmt dat: “De opgave is om als vereniging verder te werken aan gelijktijdige versterking van de representatieve en de participatieve democratie en het ontwikkelen van scenario’s voor de toekomstige inrichting van het lokaal bestuur” (VNG Verenigingsstrategie Gemeenten 2024).
Picture
Lees meer.
Picture


​Schagen, 15-10-2021, 
Burgerberaad  2.0 ?

Recent schreef David van Reybrouck in de NRC over het Preferendum. Zie hieronder. Dat stemde tot nadenken een hersenkraker was het resultaat en is beeldend weergegeven via de ladder. 
Zou het gedachte spinsel reëel kunnen zijn om de participatieladder te verlengen dan wel te verhogen met één trede door het toevoegen van het Preferendum. Daarbij worden de hoofditems ontstaan uit een burgeradvies van de gelote burgers, voorgelegd aan alle inwoners. Dit in een range van 5 stappen van gewenst- tot ongewenst.
Dit kan zeer vermoedelijk middels de digitale bestaande communicatie technieken relatief eenvoudig worden gerealiseerd. Draagvlak in de besluitvorming in optimum ? Reële optie om verder over na te denken?  Reacties zijn welkom.   
NRC zaterdag 9 oktober 2021          In de bijlage  Opinie 
​

Democratie 
Een preferendum brengt individuele voorkeuren samen tot een lijst van gedeelde prioriteiten. En dat is precies wat de klimaatdiscussie nodig heeft, meent David Van Reybrouck.

Lees meer
Picture
Picture
Picture
Schagen,6 & 8 oktober 2021.  Schager Courant & Flessenpost hekelen participatiebeleid 

Bezwaar tegen bouwplan centrum. Oude afspraken genegeerd
STEDENBOUWKUNDIGE ONTWIKKELINGEN A.MAUVESTRAAT, JOZEF ISRAËLSTRAAT EN BEETHOVENLAAN Schagen. 
Naar artikel in Flessenpost 8 oktober
naar artikel Schagercorant 6 oktober
Oosterwolde 4 oktober 2021,  Verslag deelnemer Thema bijeenkomst 
​ 

BURGERBERAAD: meer invloed van ‘gewone’ burgers bij belangrijke politieke besluiten.  Hoe dat kan, werd 21 september 2021 duidelijk in een door de PvdA Ooststellingwerf georganiseerde thema avond over burgerparticipatie in het Biosintrum te Oosterwolde. De bezoekers kregen uitleg over hoe een BURGERBERAAD kan zorgen dat een breed gedragen politiek besluit genomen kan worden over belangrijk kwesties, zónder politiek gekonkel, achterkamertjes, gelobby en machtsspelletjes. En dat een burgerberaad niet alleen garant staat voor meer invloed van burgers, maar ook voor betere besluiten!
Picture
Lees meer ...Het complete verslag
Picture
30 september 2021, Brief van de hoofdredacteur: een nieuwe missie en visie voor De Correspondent
De nieuwe visie van De Correspondent
Wij willen hét journalistieke platform worden waarop correspondenten het Nederlandse publieke debat over de belangrijkste thema’s van deze tijd doen kantelen.
De nieuwe missie van De CorrespondentOnze missie luidt:
Maatschappelijke betrokkenheid vergroten door dieper inzicht te geven in hoe de wereld werkt.
Leesmeer ...

​Den Haag, 27 september 2021,  Toegevoegd bij het tabblad "Netwerk"  de site Lokale Democratie van de VNG. 
Burgerfora zijn één vorm om de (directe) invloed van inwoners vorm te geven. Bij een burgerforum hebben wij het over een, vaak door loting, geselecteerde groep inwoners die met elkaar in gesprek gaat om de politiek te adviseren of om mee te beslissen. Hier vind je een overzicht van de meest actuele publicaties die antwoord geven op vragen rond het burgerforum. Heb je een specifieke vraag over het burgerforum? Stel de vraag via: diaservicepunt@vng.nl
Picture
Netwerk
Picture

Oosterwolde 22 september 2021  De geslaagde bijeenkomst
kan worden na beschouwd met onderstaande link.  Uitzending gemist via YouTube met scroll mogelijkheden.  

Burgerberaad Pvda - YouTube. 

U kunt getuige zijn van een andere zienswijze en werkwijze  van de democratische invulling in het openbaar bestuur  

Picture
Oosterwolde 17 september 2021. Is de huidige democratie waarbij een zeer kleine groep (2%) gekozen vertegenwoordigers maatregelen oplegt aan een veel grotere groep (98%) nog wel van deze tijd? Nee, zeggen Hans Westrik uit Schagen en Harm van Dijk uit Amersfoort. Volgens hen moeten inwoners veel meer invloed hebben.Dinsdag 21 september in het Biosintrum in Oosterwolde laten pleitbezorgers Hans Westrik en Harm van Dijk belangstellenden kennismaken met het Burgerberaad en het G1000Café. De avond begint om 20.00 uur en is ook digitaal te volgen.
Westrik richtte www.mijnburgerberaad.nl op. Van Dijk is de man achter de stichting www.G1000.nu , die sinds 2013 overal in Nederland burgerberaden organiseert. Beiden pleiten voor een andere democratie. Westrik: ‘In onze gemeente Schagen zijn we niet gelukkig met de wijze van voorlichting en inspraak met besluitvorming, omdat er te weinig burgerparticipatie is. Laat de gemeenteraad een projectgroepje formeren die bijvoorbeeld de hand aan de ploeg slaat. Van Dijk: ‘Organiseer een Burgerberaad in Ooststellingwerf. Wij hebben veel geëxperimenteerd en geleerd hoe we dit aan moeten pakken. Het is een kwestie van samen voor Ooststellingwerf de juiste vorm te vinden.’
Picture
Picture



Amsterdam, 13 september 2021  
Amsterdam hoopt via een experiment met een burgerberaad de CO2-uitstoot in de stad terug te dringen. Honderd inwoners bedenken hiertoe extra maatregelen. Het klinkt als een ideale vorm van inspraak, maar is het dat ook?

Leesmeer...


​Schagen, 14 september 2021, Wilt u een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dit Nationale Dashboard Burgerberaad Gemeenten,
dan hierbij het verzoek om onderstaande vragenlijst in te vullen.
De vragen in deze oriëntatie worden gebruikt om vast te stellen of er behoefte c.q. voldoende draagvlak is om informatie over ontwikkelingen rond bestuurlijke vernieuwing in de diverse gemeenten te delen. Een  dergelijk dashboard kan een bijdrage zijn over ervaringen en zorgdragen voor  kennisdelen rond Burgerberaden in Nederland.  Bij voorbaat dank voor uw medewerking. 
leesmeer...
Picture


​
Oosterwolde, 13 september 2021.  In de Gemeente Ooststellingwerf zal komende week de Burgerparticipatie ook de aandacht krijgen. 

Voor de agenda voor deze avond klik op:  Save the date: Themabijeenkomst burgerparticipatie - PvdA Ooststellingwerf

Zie hieronder Persbericht over de bijdrage van de twee inleiders.
burgerparticipatie_in_owerf_-_interview_intern.pdf
File Size: 365 kb
File Type: pdf
Download File

Picture

Amsterdam, 8 september 2021.  De hoofdstad hoopt de CO2-uitstoot terug te dringen via experiment met burgerberaad
Amsterdam gaat experimenteren met een burgerberaad: honderd willekeurige inwoners bedenken – na een cursus – extra maatregelen om de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Zo hoopt de stad het groeiend verzet tegen de vaak pijnlijke klimaatmaatregelen om te buigen.
Picture
Leesmeer artikel Volkskrant ( 8-9-21)


Picture
                         

                                                                                                                   
​Schagen, 31 augustus 2021. Verkiezingen 2022
De eerste lokale partij heeft zich positief  uitgelaten over de suggestie rondom Burgerberaad en het  verkiezingsprogramma 2022               ​
Schagen, 27 augustus 2021.  
​Alle 10 lokale politieke partijen van de gemeente Schagen zijn het laatste weekend van augustus schriftelijk benaderd met het verzoek om het item Burgerberaad in haar verkiezingsprogramma op te nemen.  ​
Picture
info m.b.t. gebruik van  de brief

Actualiteit-Journaal
​
​update mediadieet 
 29-1-2023 
Lees meer 
Picture
contact
  • Home
  • Wat = Burgerberaad
    • Video's Burgerberaad
    • Achtergrond informatie
    • NRC Opinie
    • Onderwerpen Burgerberaad
    • Handboek Burgerberaad
  • Journaal
  • Dashboard gemeenten
    • Schagen & Burgerberaad
    • Politieke partijen Schagen
    • Help de Gemeenteraad 23/11/22
    • Zeist
    • Amsterdam
    • Zwolle
    • Wooncoalitie Zaanstreek-Waterland
    • Haarlem
    • Burgerberaad actie's Gemeenten
  • Persberichten
  • Netwerk + ICT
  • Keuzewijzer E-tools
  • Publicaties / boeken
  • Wie = Pleitbezorger
  • Contact
  • AVG